Ko upravlja Vladom Kantona Sarajevo?

tačno.net
Autor/ica 18.8.2016. u 11:48

Ko upravlja Vladom Kantona Sarajevo?

Vlada Kantona Sarajevo povlači vrlo neozbiljne poteze kršeći vlastite odluke i zakone koje je Skupština Kantona Sarajevo usvojila. Ako znamo da je prosječna plaća u FBiH 830 KM, jasno je da maksimalan iznos naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima ne može biti veći od 415 KM (40% od prosiječne plaće). Ako je to odluka Vlade Kantona Sarajevo, zašto je Vlada donijela spornu odluku o povećanju naknade za članove i rukovodstvo UO ZZO KS u iznosu većem od propisanog.

Razlog za ovakvu odluku Vlade Kantona Sarajevo je zaisgurno direktiva da se tako postupi od strane neformalnih stranačkih interesnih grupa. Stoga, tražimo od premijera Kantona Sarajevo da se konačno prestane ponašati nonšalantno ili što bi Sarajlije rekle „šanerski“. On bi trebao da se izdigne iznad odluka neformalnih političkih grupa i krugova koji se vode vlastitim interesima i koje očito imaju uticaj na proces donošenja odluka. Ipak je premijer Kantona Sarajevo, premijer svim građanima i izabran je na tu funkciju kako bi radio u interesu svih, a ne samo određenih interesnih grupa i pojedinaca. No, kao što vidimo nažalost to nije tako. Zato moramo konstatovati da se dosadašnji rad premijera Kantona Sarajevo, uz sve napore da se dokaže drugačije, zaista sveo na praznu retoriku koja dosta nalikuje na kampanju prodaje magle američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump).

Sa druge strane KO SDU Sarajevo stoji na stanovištu da premijer može da prodaje maglu građanima Kantona Sarajevo, zato što praktički njegova Vlada nema opozicije u Skupštini Kantona Sarajevo. Poslanici Naše Stranke, DF-a i SDP-a su potpuno anulirani kao opozicija, jer su očigledno njihovi lični interesi stavljeni ispred interesa građana koji su za njih glasali. Zato Vlada Kantona Sarajevo može da se ponaša komotno, nemoralno i neetički kao i da pravi razne cirkuse i predstave za javnost poput zasjedanja kabineta Vlade u osnovnoj školi u Šabićima u Trnovu.

KO SDU Sarajevo smatra da je krajnje vrijeme da stranke koje čine većinu u Skupštini Kantona Sarajevo pristupe rekonstrukciji Vlade Kantona, jer rad Vlade u dosadašnjem manadatu predstavlja neozbiljno, neodgovorno i neorganizovano bavljenje ključnim pitanjima za Kanton Sarajevo. Rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo tražimo zato što je postalo jasno da je proces donošenja odluka Vlade ugrožen zbog sve većeg uticaja neformalnih interesnih grupa, za šta odgovornost isključivo snosi premijer Kantona Sarajevo.

tačno.net
Autor/ica 18.8.2016. u 11:48