Kanadski pjesnici u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 27.11.2017. u 15:42

Kanadski pjesnici u Zvonu

Povodom deset godina od objavljivanja antologije savremene kanadske poezije pod nazivom „Tetovirana zemlja“ koju su priredili Goran Simić i Višnja Brčić, u Zvonu ćemo ugostiti dvojicu kanadskih pjesnika, zastupljenih u antologiji.
Fraser Sutherland  i Collin Carberry biće gosti Zvona, a njihovo predstavljanje moderiraće književnik Goran Simić, autor antologije.

Važno je spomenuti i dodatnu vezu između Gorana Simića, Frasera Sutherlanda i Saše Bukvića u vrijeme zajedničkih kanadskih godina, kada su s armenskim fotografom Bergeom Arabianom formirali umjetničku grupu „4 Unlimited“ koja je djelovala po sličnim principima kao sarajevsko „Zvono“.
Sutherlandova podrška bosanskim emigrantima bila je od iznimnog značaja i zadovoljstvo nam je da se programom u galeriji Zvono barem simbolično pokušamo odužiti za svu blagonaklonost ovog sjajnog pjesnika.

Fraser Sutherland djeluje u širokoj lepezi književnih žanrova. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, od kojih je najznačajnija „Strange Ironies“, ambiciozna poema „Jonestwon“ koja istražuje unutrašnjost tragičnog religioznog kulta, te knjige „Mannuel for Immigrants“ i „Matuska Case“.
Sutherland manirom detektiva istražuje unutrašnjost ljudske psihe. Jednostavnost i oštrina njegovih pjesama, nerijetko je realizovana kroz ironiju.

Colin Carberry je rođen u Torontu a potom je odrastao u Sjevernoj Irskoj.
Napisao je, između ostalog, knjige poezije „The Green Table“, „The Crossing“ i „Ceasefire in Purgatory“.
U isto vrijeme tradicionalan i inovativan, Carberry ima sposobnost direktnog govora i političke detekcije kada piše o sukobima u Irskoj, uz suptilno razumijevanje ljudi i događaja.

tačno.net
Autor/ica 27.11.2017. u 15:42