Jelena Paunović: Uj’o me cuko u predizbornoj kampanji

Jelena Paunović
Autor/ica 15.9.2014. u 20:59

Jelena Paunović: Uj’o me cuko u predizbornoj kampanji

Piše: Jelena Paunović

Priča o ujedima pasa lutalica na nedužne građane, predstavlja najdrskije moguće otvaranje predizborne kampanje i obmanjivanja javnosti u pokušaju da se stara tema učini novom.

Zašto ne upitamo poreske obveznike zbog čega se novac poreskih obveznika troši na već dva (ne) postojeća higijenska servisa u Sarajevu? Da li je ovo još jedan u nizu nuđenja nepostojećih rješenja? Još jedno u nizu obećanja da “od ponedjeljka 100 % rješavam probem”? Ako danas izjavim da sutra postajem manekenka, da li ću to zaista i postati?

Da li ulicama Sarajeva pored političara i običnih građana lutaju različite brojke pasa? Da li gradonačelnik žrtve ujeda pasa lutalica posjećuje samo u vrijeme predizborne kampanje? Da li se ujedi dešavaju i mimo početka predizborne kampanje ili i inače?

Nema Pravilnika, a zašto?

Krovna institicija nadležna za rješavanje ovog “gorućeg” problema je Kancelarija za veterinarstvo. Ni nakon pet godina nisu bili u stanju donijeti Pravilnik o identifikaciji pasa i mačaka. O čemu onda pričamo?! Da nije po srijedi zaštita različitih lobija: od neodgovornih vlasnika, preko nelegalnih uzgajivačnica, do zaštite nepostojećih higijenskih servisa i također nepostojećih skloništa za životinje?!

O čemu zapravo pričamo?

Znate li da je Vijeće ministara BiH sredinom prošle godine usvojilo Informaciju o apsolutnoj mogućnosti provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BIH i naložilo mjere rješenja koje niko nije ispoštovao? Zašto? Ko koga štiti? I, zašto? Zbog čega?

Da nije zbog izbora?!

Da li Odlukom o aktiviranju kafilerije ministar Hrenovica i Vlada KS poručuju da već (ne)postojeći higijenski servisi pri JKP “Lokom” i JKP “Komunalac” iz sarajevskog naselja Hadžići ne mogu riješiti problem? Govori li nam kantonalni ministar kako oni zapravo svoj posao ne obavljaju dobro?

Želi li donošenjem Odluke o aktiviranju kafilerije Vlada KS zapravo reći kako budžetski obveznici (“Lokom” i “Komunalac”) zapravo nisu dobro radili svoj posao?

I zašto uvijek pred izbore pričamo o “nametnutoj” Europi? Pa, da li nam je ta ista Europa “nametnuta” integralno ili samo parcijalno? I, još važnije, kada govorimo samo o napuštenim psima, da li o cijeloj problematici TAČNO! pričamo samo u vrijeme izbora?

Političari, narod vam je SADA pravo ugrožen u Prijedoru i Livnu!

Hoćete li se gospodine Ivo Komšiću otići slikati i sa njima? Ili Vam je samo ciljna skupina navuć’ šta glasova za, političku opciju kojoj pripadate, na osnovi “kerova” jer osim kvazi rješenja zapravo ništa drugo niste u stanju čak ni obećati!

Kako se pare peru?

Na danas održanoj press konferenciji nevladina Fondacija Dogs trust je podržala rad kafilerije. Oni to vide kao jednu u nizu karika lanca sprovođenja državnog Zakona.

A ako NVO i to strani, podržava ono protiv čega se domaći NVO borio dvije decenije, nije li vrijeme da se zapitamo ko koga ovdje podržava?!

Jelena Paunović
Autor/ica 15.9.2014. u 20:59