JEDINI SPAS

tačno.net
Autor/ica 31.8.2014. u 14:23

JEDINI SPAS

 Svekoliko iscrpljivanje oko dodvoravanja vlasnicima sadašnje Europe besmisleno je, čak na to i sami vlasnici Europe upozoravaju, izravno ili neizravno. Jedino što je smisleno to je pokušaj, a osobno bih želio da to bude trajno opredeljenje i trajna borba da država BiH osvane što prije pod jedinim sigurnim kišobranom danas u svijetu – da postane punopravnom članicom NATO saveza!

Piše: Gradimir Gojer

Nije samo visoki tonus ne baš uvijek primjerene političke retorike, ispoljen i ovih dana, kao dobrano uranila izborna kapanja taj koji me je nagnao da napišem naredne retke.

Rat nedovršen mirovnim ugovorom iz Daytona, a svejednako podstican spolja i iznutra od neprijatelja cjevlovite države Bosne i Hercegovine, rasplamsava se u pravilu pred svaku izbornu kampanju. Ali, ne treba trošiti riječi na ono što je, ionako, ispunjavalo bh. političku arenu punih godinu dana, poput pojmova kao što su: disolucija, provedba odluke Sejdić-Finci, dezintegracija, državna i vojna imovina, dušmani, oponenti, ikononosci i ikonobranitelji!

Treba se baviti, jer je svrhovitije, onim od čega se živi. Na ovim balkanskim prostorima osim egzistencijalnih tema postoji vrhunaravna tema, koja je bar za autora ovih redaka, tema svih tema –sigurnost!

Siguran sam u jedno. Svekoliko iscrpljivanje oko dodvoravanja vlasnicima sadašnje Europe besmisleno je, čak na to i sami vlasnici Europe upozoravaju, izravno ili neizravno. Jedino što je smisleno to je pokušaj, a osobno bih želio da to bude trajno opredeljenje i trajna borba da država BiH osvane što prije pod jedinim sigurnim kišobranom danas u svijetu – da postane punopravnom članicom NATO saveza!

Nema zasigurno nikakvih garancija da ćemo skoro prelaziti europske paralele sa jednom i jedinstvenom putovnicom – onom Europske unije, nema nikakve sumnje da vlasnici rata i mira na ovim prostorima, poglavito Amerikanci i Englezi nisu digli ruke od teorije „da nije loše imati na svakom dijelu svijeta, pa i u srcu Europe krizno žarište“??!

Ne vjerujem, a i neću da vjerujem da je i Rusija digla ruke od balkanskog poluotoka, poglavito od Bosne i Hercegovine, jer je njeno usrdno poklonjenje Republici Srpskoj, ničim zasluženo, osim pravdovjerjem u pravoslavlju, iako izravno ispoljavano kroz verbalnu potporu cjelovitosti BiH, u stvarnom radu na terenu iskazivano podrškom osamostaljenju RS. Takve nakane Rusije moraju imati adekvatan odgovor od strane iskrenih bh. integralista!

Kako se osjećati sigurnim u državi BiH kada pojmovi secesionizma, dezintegracije, velikosrpstva, velikohrvatstva i velikomuslimanstva, „trećeg entiteta“ zaglušujuće razaraju varljivi mir u ovoj državi?

Naivno trčanje bh. lidera od Rusije, preko Turske, Hrvatske, Srbije sa rezultatima koji su ravni nuli mudrom bi čovjeku, a kamoli pravdoljubivom Bosancu i Hercegovcu, istinskom bosanskohercegovačkom integralisti, moralo pasti u drugi plan. Da u BiH postoji istinski državnik, a ne tri vršitelja dužnosti zastupnika triju konfesija više no entija, taj bi državnik (u mojim mislima zasad virtualan!?!) žurno krenuo u ozbiljne pregovore, iznad svega u ozbiljna lobiranja da BiH postane članicom NATO saveza!!! To je jedini put koji osigurava sigurnost, potom ekonomsku i socijalnu stabilnost, normalnost u svim oblastima življenja u BiH!

Sada sve manji broj potentnih investitora koji žele unijeti zdrav novac među bh. granice višecifreno bi se iz dana u dan uvećavao kada bi BiH postala članicom NATO saveza! Jer, kome se u današnjem nesigurnom svijetu, u maksimalno nesigurnoj monetnoj situaciji gubi novac u bh. povijesnim, političkim i nacionalističkim nedođijama??!

Ma kako militantno izgledalo ovo mišljenje, vješanje zastave NATO saveza pred zgradom Predsjedništva BiH u Titovoj ulici u Sarajevu daleko je značajnije, istinski je posljedičnije i maksimalno je svrhovito, odnosno svrhovitije od ulaska u itekako razlabavljenu zajednicu imenom Europska unija.

NATO je politički savez sa jasnim obrambenim mogućnostima i štitom koji garantira sigurnost svakoj svojoj članici.

Zabavljeni lagodom godišnjih odmora, morskih kupanja, planinskih odmaranja i posebice utrkom za novim foteljama, koje će biti moguće steći na listopadsikim izborima bh. političari skoro da su zaboravili što znači pojam NATO savez, što sve još treba učiniti, koje praktične korake, da se u taj savez uđe. Druge europske zemlje, neke manje i bezznačajnije od BiH niti su gubile vrijeme niti ga danas gube! Te države danas žive unutar političke koncilijantnosti moćnog političkog saveza NATO-a ne brinući za ono što bi trebala biti formalna sigurnost tih država! Jer NATO štit nije naivna igrica u kojoj verbaliteti vladaju, u kojoj se ne misli na bukvalnu sigurnost, koja je pretpostavka ekonomske i svekolike druge stabilnosti.

Tko god bude vladao Bosnom i Hercegovinom u naredne četiri godine nema značajnijeg zadatka, posebno nema prioritretnijeg cilja od što žurnijeg ulaska BiH u NATO savez!

tačno.net
Autor/ica 31.8.2014. u 14:23