JAPANSKA BUBNJARSKA ATRAKCIJA – BEND «ONDEKOZA» 30. SEPTEMBRA U BKC-u

tačno.net
Autor/ica 14.9.2016. u 11:46

JAPANSKA BUBNJARSKA ATRAKCIJA – BEND «ONDEKOZA» 30. SEPTEMBRA U BKC-u

Povodom dvadeset godina bilateralnih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i kompanije Japan Tobacco International, u petak 30. septembra, 2016. održat će se koncert vrhunskih japanskih umjetnika – bubnjarskog benda «Ondekoza» sa podnožja planine Fudži. Koncert će se održati u okviru njihove evropske turneje, a zahvaljujući organizatorima ulaz će biti slobodan.

“Posebno me raduje što će koncert poznate japanske bubnjarske grupe “Ondekoza” vidjeti i bh. publika i to posebno u okviru događaja kojima slavimo izvrsne bilateralne odnose i prijateljstvo naroda Japana i Bosne i Hercegovine i naše dvije države”, istakao je NJ.E. Kazuya Ogawa, ambassador Japana u BiH te izrazio nadu da će domaća publika u što većem broju uveličati ovaj jedinstveni muzički događaj.

“Ondekoza” je osnovana prije četrdeset i pet godina u Japanu i pioniri su izvedbi na taiko bubnjevima. Svojim izvedbama oplemenili su glasovite svjetske muzičke dvorane poput Carnegie Halla ili Lincoln centra u New Yorku ili Le Palais des Congres u Parizu. Osim posebnosti u svojoj muzičkoj izvedbi, članovi benda su posebni i po načinu života i svojoj filozofiji. Oni trče i bubnjaju u isti glas – oni pričaju priču o životnoj snazi! Svoj međunarodni debi imali su neposredno nakon Bostonskog maratona koji su zajedno istračali te odmah na pozornici upriličili izvedbu na svom «taiko» bubnju teškom 350 kilograma. Godine 1998. istrčali su 12 500 kilometara na turneji po Kini održavši paralelno koncerte u desetinama kineskih gradova.

Duboko utemeljeni u japanskim korijenima, Japan Tobacco International je trajno opredijeljen za promociju japanske kulture i naslijeđa, te ovim koncertom produžava taj poseban segment svoga djelovanja. «Ponosimo se da smo dio događaja na kojem će Ondekoza bubnjari predstaviti svoju inspirirajuću energiju publici u Sarajevu. Također, ovim koncertom dajemo podstrek međukulturnoj razmjeni u periodu kada obilježavamo dvadeset godina bilateralnih odnosa Japana i naše zemlje», naglasila je Sandra Kassalo-Fazlić, direktorica JTI za Bosnu i Hercegovinu. Japan Tobacco International je prethodnih godina podržao koncerte i drugih japanskih umjetnika i umjetnica kao što su Gocoo bubnjari, tradicionalna Wariki grupa, te prije dvije godine koncert pijanistice Fujiko Hemming.

Kako je najavljeno ulaz će biti slobodan, a početak koncerta je zakazan u 19 sati i 30 minuta u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 14.9.2016. u 11:46