Izložba u Zvonu povodom obilježavanja 24 godine postojanja kulturne asocijacije Ambrosia

tačno.net
Autor/ica 14.2.2019. u 11:46

Izložba u Zvonu povodom obilježavanja 24 godine postojanja kulturne asocijacije Ambrosia

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG.

Otvorenje izložbe 18. februara 2018. u 21 sat bit će praćeno govornim činom.

Izložba referira osnovne koncepte umjetničkog djelovanja Ambrosije u četiri segmenta: epistemologija, estetika, politika i totalitet, a nastala je kao rezultat refleksije Ambrosije o samoj sebi, njenoj poziciji u svijetu, kulturi i u umjetnosti.

Paralelno izložbi, video-instalacija nudi pregled segmenata umjetničkih akata realiziranih u prethodne 24 godine.

Izložba, video-instalacija i govorni čin 24 MØNØLØG realizira se u saradnji sa Udruženjem za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

O Ambrosiji ukratko:

Djelujući u području (kontra?!)kulturne produkcije, u umjetnosti i humanističkim naukama prevashodno, AMBROSIA je realizirala preko 150 vlastitih umjetničkih, interdisciplinarnih i multimedijalnih „projekata“ – art performansa, koncerata, teatarskih predstava, izložbi, predavanja, radio-emisija, organizirala nekoliko međunarodnih festivala i konferencija, te izdala nekoliko tekstualnih i audio publikacija.

Svoje djelovanje i kreacije Ambrosia je realizirala u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji i Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U svom kreativnom radu AMBROSIA kontekstualizira prevazilaženje granica, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od „izama“, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili ishoda vlastitih aktivnosti; AMBROSIA istražuje i igra se sa značenjima i konačno u sferi svakovrsne produkcije AMBROSIA je bricoleur.

Detaljnije:

http://ambrosia.ba/

https://www.youtube.com/channel/UCiydLntUBZcYXHB6j1UR3ww

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 14.2.2019. u 11:46