Inzko: Neću se izvinjavati Dodiku i Ivaniću, možda se uključim u rješavanje problema u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 17.1.2017. u 08:15

Inzko: Neću se izvinjavati Dodiku i Ivaniću, možda se uključim u rješavanje problema u Mostaru

“Ja u suštini se nisam upuštao u neko upoređivanje između NDH i RS-a. To je posao za historičare koji imaju tačne činjenice. Međutim ja sam govorio o problematičnim datumima, konkretno o 9. januaru koji je kod brojnih žrtvava, i taj 9. januar ih podsjeća na ratne strahote. Upravo su predstavnici udruženja žrtvava prije moje izjave povukli tu paralelu i ona je bila publikovana u novinama“, rekao je Inzko rekavši potom kako se Miloradu i Dodiku neće izvinjavati.

“Istrgnuli su moju izjavu iz konteksta i kazali da sam ja uvrijedio srpski narod a to sigurno nije bila moja namjera, ali razumio sam da su moji komentari mogli uvrijediti obične građane, to mi je žao. (…) Nadam se da će oni koji su odgovorni u BiH odustati od obilježavanja događaja na način koji je provokativan i kojim bi se stvorile prepreke za konstruktivni dijalog i da će se odgovorni držati odluka Ustavnog suda”, rekao je Inzko između ostalog.

Zbog najavljenog prekida komunikacije Vlade RS ukoliko se Inzko ne izvine, visoki predstavnik podsjeća kako je Dejton veoma jasan.”Dejton predviđa da svi koji su na nekim funkcijama obavezni da sarađuju sa Uredom visokog predstavnika i ja imam obavezu da izvještavam Vijeće sigurnosti i ta saradnja je obaveza i entiteta i države i mislim da se toga treba pridržavati“, objasnio je Inzko.

Inzko je na pitanje novinar o statusu Mostara još jednom ponovio kako se do okvirnog sporazuma oko Mostara došlo još za vrijeme Jonathana Moorea.”Postoji odluka Ustavnog suda koja nije provedena. Taj okvir postoji, a onda smo mi malo stali i domaćim snagama dali prostor da oni usvoje neke zakone, ali nažalost to se nije desilo.

U Mostaru ako ubrzo ne bude izbora nećemo ih imati 12 godina što je evropski rekord. U decembru sam pisao nadležnim organima i rekao da imaju obavezu da u dogledno vrijeme riješe pitanje Mostara. Danas mogu da kažem, ako se to neće desiti, ja ću ih opet opomenuti a možda ću se onda i uključiti”, rekao je Inzko.

tačno.net
Autor/ica 17.1.2017. u 08:15