GS: Zdravlje djece ugroženo, Vlada KS ćuti

tačno.net
Autor/ica 7.12.2016. u 12:46

GS: Zdravlje djece ugroženo, Vlada KS ćuti

Građanski savez (GS) ponovo poziva Vladu Kantona Sarajevo da preduzme hitne mjere zaštite zdravlja stanovništva, pogotovo djece, zbog rekordnog nivoa zagađenja zraka u Sarajevu.

Posljednjih nekoliko dana nivo zagađenosti zraka u Sarajevu je više nego alarmantan. Jučer je prosječna satna vrijednost PM10 čestica izmjerena na Bjelavama prelazila 400 (μg/m3) što je osam puta veći nivo zagađenosti od dozvoljene granične vrijednosti. Tako je indeks kvaliteta zraka (tzv. AQI), koji je baziran na koncentracijama zagađivača zraka kao što su PM10, jučer na tom mjeraču pokazivao nivo “hazarda” u 18h. U takvim okolnostima, građani nipošto ne bi smjeli boraviti vani bez adekvatne zaštite disajnih organa. Stoga je izostanak reakcije Vlade KS potpuno neobjašnjiv i graniči sa saučesništvom u nanošenju štete zdravlju građana.

GS najoštrije osuđuje neodgovornost Vlade Kantona Sarajevo koju i dalje smatramo direktno odgovornom za katastrofalan kvalitet zraka u Sarajevu. Naime, iako se po drugi put dramatično pogoršava kvaliteta zraka u Sarajevu u zadnje dvije sedmice, Vlada KS ne samo da nije uvela hitne mjere zaštite nego nije ni upozorila stanovništvo da ne bi trebalo boraviti vani.

Sarajevo je zadnji put ovakve nivoe zagađenja, koje je bilo uzrokovano snažnom industrijalizacijom, imalo 70ih godina prošlog vijeka. Industrijalizacije sada nema, kao što nema ni drugog ekonomskog razvoja. Umjesto toga, visoko zagađenje i visoka nezaposlenost su dva najvidljivija rezultata 25 godina vladavine nacionalističkih stranaka. Nigdje njihovi rezultati nisu vidljiviji nego u glavnom gradu BiH koji ima zagađenje Pjongjanga, a zaposlenost Džibutija.

Obzirom na užas kojem su stanovnici Kantona Sarajevo bili izloženi u ovo doba prošle godine, i na obećanja Vlade KS da će preduzeti potrebne mjere da se 2016. godine izbjegne sličan fijasko, GS ponovo traži hitnu sjednicu Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

Zahtijevamo od Vlade KS da:

· Uvede dodatne mjerne stanice kvaliteta zraka, a postojeće (Vijećnica, Otoka, mobilna Ilidža) redovno održavaju u funkciji, provjeravaju, kalibriraju i servisiraju kao što je postojećim mjerama propisano.

· Uvede mjerenje čestica PM2.5 koje predstavaljaju izuzetno visoki rizik po zdravlje, a trenutno se ne mjere postojećim stanicama.

· Obzirom da su određeni nivoi zagađenja opasni po zdravlje osjetljivih populacija kao što su djeca, stariji i trudnice, hitno uvede dnevni sistem obavještavanja građana o nivou zagađenja putem medija tokom čitavog zimskog perioda bez obzira na nivo opasnosti, ne samo u alarmatnim situacijama, a koristeći svjetski standard procjene kvaliteta zraka AQI.

· Objavi vanredno stanje u Kantonu u situacijama “hazardnog” kvaliteta zraka (bordo nivo, AQI 300 i više) na bilo kojoj od mjernih stanica.

tačno.net
Autor/ica 7.12.2016. u 12:46