Evropski parlament o Prvom svjetskom ratu: EU se mora snažno boriti protiv nacionalizma u BiH

tačno.net
Autor/ica 18.4.2014. u 09:31

Evropski parlament o Prvom svjetskom ratu: EU se mora snažno boriti protiv nacionalizma u BiH

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul misli kako Evropa treba pažljivo da prati sva dešavanja ne samo u Ukrajini nego i u BiH i na Kosovu

Evropski parlament je u srijedu održao raspravu u povodu 100. godina od početka Prvog svjetskog rata gdje su, rasrpavljajući o lekcijama koje se trebaju naučiti i budućnosti Evrope, evropski poslanici poručili kako bi, zbog dešavanja u Ukrajini, situacija u Bosni i Hercegovini trebala biti važan prioritet za Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Grčki ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos je izjavio da je Bosna i Hercegovina još uvijek u fokusu političke agende Evrope ali i cijelog svijeta.

“Situacija u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u centru evropskog kontinenta, još uvijek je u centru pažnje Evropske unije i cijele međunarodne zajednice. To znači mnogo, samo jedno stoljeće nakon početka Prvog svjetskog rata koji je počeo zbog dešavanja u Sarajevu. Historija se ne ponavlja uvijek, ali BiH bi trebala biti važan prioritet za našu analizu i strategiju”, rekao je grčki ministar.

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul misli kako Evropa treba pažljivo da prati sva dešavanja ne samo u Ukrajini nego i u BiH i na Kosovu.

“Dame i Gospodo, mi mislimo da smo sigurni da je rat nemoguć na našem kontinentu, ali ipak ne možemo ostati nijemi na događaje koje trenutno možemo vidjeti u Sarajevu, Srebrenici, na Kosovu i u Ukrajini”, kazao je Daul.

Hannes Swoboda, predsjednik evropskih socijalista, istakao je da se Evropska unija mora nastaviti snažno boriti protiv nacionalizma u BiH ali i na cijelom Balkanu.

“Moja prva aktivnost na funkciji u Evropskoj uniji je bila da dam svoj doprinos na 1.000. dan opsade Sarajeva, a to iskustvo sam doživio baš na mjestu gdje je izvršen atentat na austro-ugarskog zvaničnika. To je grad crkvi, sinagoga i džamija, i Sarajevo je bilo simbol suživota vjera i kultura u zajedničkoj državi, i kao takvo je bilo primjer za druge. Ali zbog nekih neodgovoronih političara, koji su nacionalizmom i mržnjom uništili taj suživot, u Sarajevu danas možete vidjeti ožiljke iz vremena opsade i granatiranja. Evropa na čelu sa evropskom parlamentarkom Doris Pack pokušava da osigura miran suživot na Balkanu i zajedničkoj Evropi. Borba protiv nacionalizma je ključna u svemu tome”, smatra čelnik evropskih socijalista.

AA

tačno.net
Autor/ica 18.4.2014. u 09:31