EU osigurala pravosuđu BiH 7,5 miliona eura za istrage i procesuiranje predmeta ratnih zločina

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 12:58

EU osigurala pravosuđu BiH 7,5 miliona eura za istrage i procesuiranje predmeta ratnih zločina

Sredstvima u okviru IPA 2012. osigurat će se završetak rada na 1.350 predmeta ratnih zločina gdje je poznat identitet navodnog počinitelja, a koje tek treba istražiti i procesuirati, poručio ambasador Peter Sorensen

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen potpisao je Memorandume o razumijevanju sa predstavnicima Bosne i Hercegovine za vanrednu podršku sektorskom budžetu sa ciljem smanjenja broja od nekoliko hiljada nezavršenih istraga i predmeta ratnih zločina u tužilaštvima i sudovima širom BiH, prenosi Anadolu Agency.

Sredstva u iznosu 7,5 miliona eura biće obezbijeđena putem IPA 2012 tokom naredne 2,5 godine i bit će doznačena nadležnim vlastima preko Ministarstva finansija i trezora BiH.

Očekuje se da će ovo značajno ojačati kapacitete pravosuđa u cijeloj BiH, uključujući zapošljavanje više 120 osoba, među kojima će biti dodatne sudije, tužioci, osoblje za podršku svjedocima, pravni saradnici, te pokrivanje materijalnih troškova, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. Pored toga, biće obezbijeđena i sredstva za operativne troškove u korist 16 tužilaštava i šest sudova na nivou države, entiteta i Distrikta Brčko BiH, kao i za podršku Odsjeku krivične odbrane u Ministarstvu pravde BiH.

„U Bosni i Hercegovini ima oko 1.350 predmeta ratnih zločina gdje je poznat identitet navodnog počinitelja, a koje tek treba istražiti i procesuirati. To predstavlja vrlo ozbiljan teret za Bosnu i Hercegovinu, što ne samo da je naslijeđe izuzetno bolne prošlosti, nego je i rizik za daljnje nekažnjavanje i nezacjeljivanje rana. Više od 18 godina od završetka rata, hiljade žrtava i njihovih porodica još uvijek nije dočekalo pravdu. Procesuiranje predmeta ratnih zločina presudno je za pomirenje u Bosni i Hercegovini kao i u cijelom regionu. Posvećenost, podrška i hrabrost imaće centralnu ulogu u ostvarenju tog cilja. EU daje podršku ovim naporima, uključujući i sredstva koja smo danas izdvojili”, izjavio je ambasador Sorensen nakon potpisivanja Memoranduma.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 12:58