Dokumentarni filmovi SFF-a: “Kismet” otkriva tajnu fenomena turskih serija

tačno.net
Autor/ica 18.8.2014. u 15:51

Izdvajamo

  • U takmičarskom programu dokumentarnih filmova, svoje učešće uzeli su filmovi "Kismet" i "Stream of Love", koji su danas premijerno prikazani u okviru Sarajevo Film Festivala u kinu Multiplex Cinema City, četvrtog dana SFF-a.

Povezani članci

Dokumentarni filmovi SFF-a: “Kismet” otkriva tajnu fenomena turskih serija

U dvoranama Multiplex Cinema City prikazana dva filma koja su dio dokumentarnog takmičarskog programa SFF-a

U takmičarskom programu dokumentarnih filmova, svoje učešće uzeli su filmovi “Kismet” i “Stream of Love”, koji su danas premijerno prikazani u okviru Sarajevo Film Festivala u kinu Multiplex Cinema City, četvrtog dana SFF-a.

Film “Kismet”, režiserke Nine Marie Paschalidou obradio je temu sve popularnijih turskih serija. Film gledaoce vodi na raskošne filmske setove poznatih turskih serija, prikazuje domove i život u Kairu, Abu Dhabiju, Istanbulu, Atini i Sofiji, otkrivajući načine na koji serije utječu na gledaoce širom svijeta. Ovo dokumentarno filmsko ostvarenje otkriva tajne turskog uspjeha koji prevazilazi vjerske i kulurne granice.

Agnes Sós je mađarska režiserka koja je režirala film “Stream of Love” tri godine, a premijerno je prikazan prošle godine. Za AA je kazala kako je ovaj film osmišljen tako da bude  duhovit i  šarmantan, što, kako kaže nije tipično za dokumentarce.

“Ne radi se o lošim stranama svijeta već o tome kako uživati u životu. Priča je smještena u selo u kojem živi čovjek, jedan farmer koji ima 80 godina. On okuša svoju sreću i oženi se”, kaže režiserka te dodaje da ljubav i želje ne prolaze sa godinama.

“Mogu da kažem da je ovo dokumentarna bajka. Ljudima treba ovakva vrsta filmova”, naglasila je.

Mađarska režiserka također, je dodala kako je drugi put u Sarajevu.

“Bila sam jako sretna kada su me pozvali da dođem ovdje. Povela sam i svog supruga i djecu. Kad sam krenula rekla sam im: morate vidjeti Sarajevo jer fantastičan je. I grad i festival”, zaključila je Agnes Sós.

AA

tačno.net
Autor/ica 18.8.2014. u 15:51