Dodik u Hagu: “Za rat u Bosni krivi su muslimani”

tačno.net
Autor/ica 9.4.2013. u 16:23

Dodik je ustvrdio kako ne bi bilo zločina nad bošnjačkim stanovništvom da ono nije podržavalo vojne aktivnosti ekstremista iz svoje nacionalne zajednice.

 

Dva predsjednika Republike Srpske, jedan bivši drugi sadašnji, ali obojica s istom političkom retorikom o počecima rata u Bosni i Hercegovini. Počelo je haško svjedočenje Milorada Dodika na suđenju Radovanu Karadžiću pri čemu su iznesene teze obrane o muslimanskom ekstremizmu koji je doveo do rata, a ne politika Srpske demokratske stranke, SDS-a.

Dodik je naglasio kako nikad kao opozicijski zastupnik (Savez reformskih snaga) u Skupštini bosanskih Srba nije čuo za planove etničkog čišćenja i preuzimanja općina, odnosno za Karadžićev nalog – zločinačkog poduhvata protjerivanja nesrpskog stanovništva o čemu govori optužnica.

Dodik je ustvrdio kako ne bi bilo zločina nad bošnjačkim stanovništvom da ono nije podržavalo vojne aktivnosti ekstremista iz svoje nacionalne zajednice. Tamo gdje se to nije dogodilo, nije bilo ni problema, naveo je Dodik, spominjući svoje rodno mjesto Laktaši – u kojem je prema vlastitim riječima, s lokalnom jedinicom spriječio obračun s Bošnjacima polovicom 1992.godine.

Kao i za Karadžića –  i za Dodika sva odgovornost za krvavi rat koji je odnio stotinu tisuća života – leži na Stranci demokratske akcije, SDA i prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Haško tužiteljstvo počelo je s unakrsnim ispitivanjem Dodika prilikom čega će ga podsjetiti na brojne zločine prilikom stvaranja entiteta kojim on trenutno upravlja.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.4.2013. u 16:23