Dodik: SNSD i HDZ BiH “čvrst blok” nove vladajuće koalicije u BiH

tačno.net
Autor/ica 28.10.2014. u 10:41

Dodik: SNSD i HDZ BiH “čvrst blok” nove vladajuće koalicije u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak nakon objave cjelovitih rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini 12. listopada kako će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH činiti okosnicu nove vlasti toj državi te kako se još samo čeka na odluku o tome tko će i kako koalirati među strankama s bošnjačkim predznakom.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako će se u četvrtak u Mostaru sastati s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i dogovoriti nastavak “savezništva koje postoji od ranije”.”Zajedno ćemo graditi sustav vlasti na razini BiH i sačekat ćemo rasplet u bošnjačkoj političkoj strukturi”, kazao je Dodik, dodajući kako SNSD i HDZ BiH kao “snažan blok” mogu bitno da utjecati na ustroj buduće vlasti u državi.

Prema rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP), Dodikov SNSD u novom sazivu Zastupničkog doma parlamenta BiH imat će šest od 42 zastupnika koliko ih broji to tijelo. HDZ BiH imat će četiri zastupnika, no uvjerljivo najjača bit će Stranka demokratske akcije (SDA) koja je osvojila deset zastupničkim mjesta.

Za uspostavu vladajuće većine u državnom parlamentu potrebno je osigurati potporu najmanje 22 zastupnika.

SDA je najavio samo početak međustranačkih pregovora, no do sada nikome nije uputila poziv za koaliranje.

Rok za konstituiranje Zastupničkog doma parlamenta BiH je trideset dana od trenutka objave službenih i potvrđenih rezultata izbora, što se očekuje najkasnije do 11. studenog.

Izborni zakon nije međutim predvidio rokove za uspostavu Vijeća ministara BiH, a to je prije četiri godine dovelo do situacije da se na formiranje tog tijela čekalo punih 16 mjeseci.

SEEbiz.eu

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 28.10.2014. u 10:41