Dennis Gratz: Institucije moraju prepoznati potencijal IT sektora

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 13:44

Dennis Gratz: Institucije moraju prepoznati potencijal IT sektora

 

Zastupnik u Parlamentu Federacije, Dennis Gratz (Naša stranka), posjetio je HUB387, prvi sarajevski tehnološki park, gdje se imao priliku upoznati sa potencijalima razvoja IT sektora. Između ostalog, kao ključni problemi su istaknuti nedostatak strateškog pristupa institucija, manjak povezivanja javnog i privatnog sektora, kao i nedovoljne svijesti o mogućnosti promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao prostora za razvoj IT sektora.

„Razgovarajući sa ekipom iz HUB387, ukazali su mi na činjenicu koliko su naši programeri priznati u cijeloj IT zajednici. Oni pronalaze inovativne puteve za rješavanje problema, spremni su na propitivanje svrhe pojedinih uputa, većina ih ima mnogo bolje znanje engleskog u odnosu na druge outsource destinacije u svijetu, a po vremenskoj zoni su bliži ‘naručiocima’ poslova. Moramo to iskoristiti, te uključiti razvoj IT sektora u vrh prioriteta institucija, ali i u okvire donatorskih programa koji se realiziraju u zemlji“, kazao je Gratz.

Gratz je podvukao potrebu da Kanton Sarajevo pruži potporu kako privatnim inicijativama, tako i Univerzitetu u Sarajevu, da prilagodi svoje programe, te učini ih privlačnim za mlade ljude, kako bi se usmjerili u pravcu zapošljavanja u IT sektoru. Također, Naša stranka će nastojati da osigura široku potporu i među drugim političkim strankama, za veću podršku iz Kantona Sarajevo, ali i na razini lokalne samouprave, prateći uspješne primjere već pokrenute inicijative programa zapošljavanja u općini Novi Grad Sarajevo.

„Imamo stotine mladih ljudi koji su završili fakultete za koje jednostavno nema tržišta i nema prilika za zapošljavanje. HUB387 je pokrenuo nedavno i Akademiji, u kojoj je praktično moguća dokvalifikacija ili prekvalifikacija, koja može značiti i novu šansu za generaciju. Institucije moraju podržati ovakve projekte te ne smijemo propustiti priliku da budemo mjesto okupljanja“, zaključio je Dennis Gratz te najavio zajedničke inicijative na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou u smislu podrške razvoju IT sektora kroz povezivanje i sa predstavnicima iz drugih političkih subjekata koji prepoznaju ovo pitanje kao važno.

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 13:44