Đe je Livno?

tačno.net
Autor/ica 3.7.2014. u 10:16

Izdvajamo

  • Ako nad ulazom u livanjsku policiju „vihori“ samo zastava Hercegbosanske županije odnosno kantona odnosno zajednice odnosno republike, a ni u jednom od dva prazna držače nema mjesta za državnu zastavu Bosne i Hercegovine, po čemu bi uopće za mentalni sklop policajaca i državnih (sic!) odvjetnika koji svakodnevno ulaze i izlaze ispod te jedne i jedine zastave, kao i njihovih političkih mentora, bilo neprilično uklanjanje državne zastave BiH iznad ulaza u jedan obični livanjski kafić? A mi svi skupa u nesretnoj Bosni i Hercegovini i samo malo manje nesretnoj Hrvatskoj, dokle ćemo se zgražati tek nad, i slijepcu i budali, vidljivim posljedicama, a previđati također očigledne, zar ne, uzroke?

Povezani članci

Đe je Livno?

Ma i one spaljene zastave su makar nekoliko sati budile sjećanja na izvornu bosansk(ohercegovačk)u dušu Livna, za razliku od ona dva stalno prazna držača ponad porte zgrade livanjske policije.

Piše: Darko Kaciga Dubrovčanin

Više volim (iza)zov stranputice nego izvjesnost (auto)puta. Pa ako se moje raspoloživo vrijeme poklopi s pristojnim atmosferskim, teško ću odoljeti. Baš tako izazovna bila je sunčana nedjelja 08.lipnja /juna. Krenuo sam iz Zagreba oko podne, pa skrenuo s autoputa već u Karlovcu, pa mi pred Plitvicama opet ruka poletjela na lijevi žmigavac, pa u Izačiću uš’o, a neđe oko ponoći na Ivanici izaš’o s te skoro pa najduže cestovne bosanskohercegovačke dijagonale. I ni to mi nije bilo dosta, već sam se u Bugojnu sjetio da se ne mogu sjetiti kad sam zadnji put bio u Livnu, pa preko Kupreških vrata, Kupresa, Duv…, pardon, Tomislavgrada, e da bih protegnuo noge i okrijepio se baš u Livnu.

Livno mi je ostalo u sjećanju kao tipična bosansk(ohercegovačk)a multinacionalna i multikulturalna sredina. A toga prekrasnog nedjeljnog popodneva, uspjevši prošetati tek poslovnim centrom grada stekao sam dojam da je u međuvremenu svaki (pra)povijesni hrvatski kralj ili knez, svaki otac hrvatske domovine, svaki hrvatski svetac, fratar, Matica, prijestolnica, grad-heroj, pa čak i pjesnik uspio dobiti svoju ulicu. Četiri dana uoči početka svjetskog nogometnog prvenstva i „povijesne“ inaugurativne utakmice Brazila i Hrvatske, stjecao se dojam da je svaki drugi od mnogobrojnih šetača, i još mnogobrojnijih sjedača po kafićima, razigrane djece u centralnom parku nosio nešto „kockasto“ na sebi, a većina automobila da je već bila zakićena hrvatskim zastavicama odnosno „kockastim“ navlakama po retrovizorima. I tako došetah do zgrade policije. Iznad glavnog ulaza tri držača za zastave, ali popunjen je samo srednji i to zastavom, koliko me sjećanje služi, bivše, odavno ukinute, a odnedavno u Haagu (posredno) osuđene tako-onda-nazivane Hrvatske zajednice odnosno Hrvatske republike Herceg-Bosne. Čim sam „iako iscrpljen od puta“ u ponoć došao doma otvaram Internet i saznajem da je to zapravo službena, aktualna i (ustavnopravno) važeća zastava desete, teritorijalno najveće, Hercegbosanske bosanskohercegovačke županije/kantona, kojoj da je Kupres (sic!) sjedište, a Livno tek sjedište vlade, a Duv…, pardon Tomislavgrad sjedište skupštine, a u kojoj su i nekad „čisto srpske“ općine Glamoč, Grahovo i Drvar. Dakle, ukinuta i u Haagu osuđena HZ / HR Herceg-Bosna i njezini simboli, zastava i grb, nastavljaju živjeti i djelovati kamuflirani u Hercegbosansku županiju i njezine simbole. Nakon dužeg razmišljanja, zaključujem da bi ključna caka koja je, po svoj prilici, zamazala oči svim relevantnim faktorima, od Visokoga predstavnika do Ustavnoga suda, mogla biti izostanak one crtice između „Herceg“ i „Bosna“.

Naime, pokušavajaći odgonetnuti tajnu onih triju držača, postavio sam dvije hipoteze. Ako datiraju još iz „Juge“, onda je jedan bio predviđen za „državnu“, drugi za „republičku“, a treći za „partijsku“ zastavu. Ako su novijega datuma, onda bi jedan trebao biti za državnu (pitanje svih pitanja u BiH: staviti ovu riječ pod navodnike ili ne?), drugi za „entitetsku“, a treći za „županijsku“ zastavu. Međutim, Internet me informira da je Ustavni sud BiH ukinuo simbole, zastave i grbove, i Federacije BiH i Republike Srpske jer da oni ne simboliziraju sve bosanskohercegovačke narode, već samo „bošnjački“ i „hrvatski“ u Federaciji, odnosno „srpski“ u RS. Pa kako onda da je i za Visokoga predstavnika i za Ustavni sud BiH i za sve one koji bi to pitanje mogli i/ili trebali pred njima potegnuti sasvim u redu: a) da su zastava i grb teritorijalno najveće i (izvornom, predratnom) strukturom stanovništva jedne od najizmješanijih županija/kantona „pravo“ (s bosanskim naglaskom i bosanskim značenjem tog pojma) jednonacionalni; b) da se uz tu jednonacionalnu zastavu u jednom od ona dva prazna držača na zgradi livanjske policije ne vije i državna zastava Bosne i Hercegovine? Ako je sve to u redu, kako očekivati od livanjskog državnog odvjetništva i policije da savjesno provedu istragu oko nedavnih slučajeva javnog spaljivanja državnih zastava Bosne i Hercegovine u Livnu i okolici? Prvi put, ako se dobro sjećam, to je učinjeno kao satisfakcija zbog poraza „naših“ (reprezentacije Hrvatske), a drugi put kao izraz likovanja zbog poraza „njihovih“ (reprezentacije BiH). Odnosno, ako nad ulazom u livanjsku policiju „vihori“ samo zastava Hercegbosanske županije odnosno kantona odnosno zajednice odnosno republike, a ni u jednom od dva prazna držače nema mjesta za državnu zastavu Bosne i Hercegovine, po čemu bi uopće za mentalni sklop policajaca i državnih (sic!) odvjetnika koji svakodnevno ulaze i izlaze ispod te jedne i jedine zastave, kao i njihovih političkih mentora, bilo neprilično uklanjanje državne zastave BiH iznad ulaza u jedan obični livanjski kafić? A mi svi skupa u nesretnoj Bosni i Hercegovini i samo malo manje nesretnoj Hrvatskoj, dokle ćemo se zgražati tek nad, i slijepcu i budali, vidljivim posljedicama, a previđati također očigledne, zar ne, uzroke? Ma i one spaljene zastave su makar nekoliko sati budile sjećanja na izvornu bosansk(ohercegovačk)u dušu Livna, za razliku od ona dva stalno prazna držača ponad porte zgrade livanjske policije.

Mrš kleroustašiji, sloboda (hrvatskoj) naciji!

Darko Kaciga Dubrovčanin

tačno.net
Autor/ica 3.7.2014. u 10:16