David Pettigrew: Uklanjanje riječi “genocid” sa spomenika Stražište je kršenje svake srži instrumenta ljudskih prava

tačno.net
Autor/ica 20.3.2014. u 12:42

David Pettigrew: Uklanjanje riječi “genocid” sa spomenika Stražište je kršenje svake srži instrumenta ljudskih prava

VIŠEGRAD – Američki profesor David Pettigrew, koji je veliki dio svog rada posvetio istraživanjima o etici i genocidu, boravi ovih dana u Bosni i Hercegovini gdje je posjetio i groblje Stražište u Višegradu, osudivši tom prilikom politiku negiranja genocida u Republici Srpskoj.

– Svojim prisustvom na groblju Stražište u Višegradu osuđujem poricanje genocida u Republici Srpskoj i naročito uklanjanje riječi ‘genocid’ sa spomenika što su izvršile općinske vlasti u Višegradu 23. januara. Na taj dan vlasti su nasilno ušle u muslimansko groblje i izbrisali riječ ‘genocid’ sa spomenika. Pod datim okolnostima, ovo je bio kukavičluk i gnusan čin srknavljenja i poricanja – ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fena ovaj ugledni profesor, koji predaje filozofiju na univerzitetu Southern Connecticut.

Komentirajući tvrdnje lokalnih vlasti u Višegradu da su prilikom brisanja riječi ‘genocid’ djelovali u skladu s “vladavinom prava”, Pettigrew ističe da je “njihova ‘vladavina prava’ diskriminatorna i da predstavlja kršenje ljudskih prava“.

Također je mišljenja da takva diskriminatorna “vladavina prava” postoji i u drugim dijelovima Republike Srpske, pošto su, dodaje, bosanski Srbi podigli svoje spomenike “provokativno blizu mjesta gdje su bili locirani koncentracioni logori, dok to nije dozvoljeno Bošnjacima“.

– Uklanjanje riječi “genocid” sa spomenika Stražište je štoviše kršenje svake srži instrumenta ljudskih prava – podvlači profesor Pettigrew i naglašava da se mora zaštititi praksa kulture sjećanja na žrtve genocida na privatnom vjerskom groblju.

Stava je da je jedan od načina da se zaštite ljudska prava koja se tiču očuvanja kulture sjećanja da se priznaju mjesta genocida, “bilo da su to Foča, Omarska, Trnopolje, Višegrad, ili negdje drugo”, kao “nacionalno vlasništvo“, a što je učinjeno i s Memorijalnim centrom u Potočarima koji je ustanovljen kao nacionalno mjesto sjećanja na žrtave genocida u Srebrenici.

– Uspostavljanjem ovih memorijalnih lokacija kao ‘nacionalnih zemljišta’, preživjele žrtve bi bile ohrabrene da uspostave memorijalne ustanove u znak sjećanja na žrtve genocida u ovim konkretnim ‘mjestima bola, poricanja i potiskivanja istine’ – poručio je profesor Pettigrew.

Smatra da su vlasti u Višegradu pokazale i svoju, kako je kazao, bezosjećajnu i diskriminatornu namjeru da unište kuću u Pionirskoj ulici, koja je jedini “spomenik sjećanja” na ubistva nevinih civila.

– U ovom slučaju, vlasti koriste izgovor projekta gradnje puta kako bi srušili i izbrisali jedini preostali dokaz zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, zločina koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju opisao kao strašne, zle, bešćutne, brutalne i iznimno okrutne – kaže ovaj američki profesor koji je u proteklom periodu posjetio mnoga stratišta u BiH.

Poziva na solidarnost s onima koji su preživjeli genocid, tražeći od međunarodne zajednice da prizna i preuzme odgovornost da zaštiti, kroz sve odgovarajuće diplomatske, političke i legalne načine, populaciju Bošnjaka i nesrba koji su, navodi, predmet progona, psihološkog zastrašivanja i diskriminacije u Republici Srpskoj.

Fena

tačno.net
Autor/ica 20.3.2014. u 12:42