Četvorka optužena za međunarodni šverc droge negirala krivnju: Uskoro suđenje uhapšenim u akciji Zenit

tačno.net
Autor/ica 1.9.2014. u 09:11

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom u Sudu BiH, pred sutkinjom za prethodni postupak Vesnom Jesenković, braća Ismet (1979) i Enes (1985) Gutlić, Adnan Sadibašić (1986) iz Zenice, te Edina Šarić (1977) iz Gradačca, izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koja ih tereti za organizovani šverc droge.

S obzirom na to da su svi optuženi negirali krivicu, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću pred kojim će se voditi sudski proces i koje će ubrzo zakazati početak glavnog pretresa.

Združena akcija

Optužnicom, koju je Tužilaštvo BiH podiglo, a Sud potvrdio 27. juna, braća Gutlić, Sadibašić i Šarićeva se terete da su tokom prošle godine organizovano prebacivali marihuanu do austrijskog grada Linza, gdje su je prodavali drugim osobama radi daljeg rasturanja.

– Drogu su, najčešće skrivali u skrovitim mjestima u automobilima, te je prebacivali iz BiH preko Hrvatske do austrijskog grada Linza, gdje su je predavali drugim osobama radi njenog daljeg rasturanja na ilegalnom narkotržištu, čime su sticali nezakonitu imovinsku korist, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Iz Tužilaštva su prilikom podizanja optužnice istakli značajnu saradnju ostvarenu sa pravosudnim i policijskim organima Republike Austrije, koja je rezultirala efikasno provedenom, profesionalnom i koordiniranom akcijom u otkrivanju i procesuiranju ove organizovane kriminalne grupe.

Podsjetimo, grupa je uhapšena u decembru prošle godine u združenoj akciji kodnog naziva Zenit, koju su izveli pripadnici SIPA i MUP-a ZDK-a, a tada su sa optuženim uhapšeni i Jasmin Ibraković i Salko Bešo.

Akcija je izvedena po naredbama Posebnog odjela za oranizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH i Suda BiH, a pretreseni su objekti na osam lokacija na području općine Zenica. Pronađeno je oko 600 grama spida te smjesa za miksanje droge, manje količine skanka, četiri precizne digitalne vage, dva pištolja sa šest okvirova, 91 metak, više mobilnih telefona i SIM kartica, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Inače, akcija Zenit provedena je kao nastavak sinhronizovane operativne akcije na suzbijanju međunarodne trgovine drogom, a u okviru koje su policijski organi Republike Hrvatske zaplijenili 3,2 kg spida i sedam kg smjese za miksanje droge, a koji su krijumčareni iz Kraljevine Holandije prema BiH, dok su nadležni organi Austrije zaplijenili oko 300 grama skanka, koji je švercovan iz BiH u Austriju.

Prevozničke ture

U pitanju je bila veća akcija u sklopu koje su praćene komunikacije u Austriji i Hrvatskoj, a u kojoj je u Hrvatskoj “pao” i Suljo Škapur, koji je, podsjećamo, osuđen u toj zemlji. Tada su, uhvaćene i komunikacije ove grupe, koja je potom posebno praćena.

Braća Gutlić u Raspotočju su imala prevozničku firmu “Enis-trans”, dok je Ibraković imao registrovan prevoznički obrt “Jasko”, a njihove ture bile su upravo ka Hrvatskoj i Austriji.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 1.9.2014. u 09:11