BiH očekuju pritisci da se mijenja SSP

tačno.net
Autor/ica 24.4.2015. u 10:10

BiH očekuju pritisci da se mijenja SSP

Nakon što 1. juna ove godine Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) stupi na snagu, uslijediće strahoviti pritisci da se on izmijeni i to na način da se određena roba iz EU u BiH uvozi bez carina, proizilazi iz stavova bh. političara, privrednika i proizvođača, koji se bave ovom problematikom.

To praktično znači da bi sve zemlje EU u BiH uvozile mlijeko, mliječne i poljoprivredne proizvode i još mnogo toga bez plaćanja carina, što bi imalo katastrofalne posljedice po poljoprivrednike u BiH. Na ovome će EU insistirati, prije svega zbog Hrvatske, koja želi da u BiH uvozi kao što je to mogla dok je bila u CEFTA.

“Ono što možemo očekivati je vjerovatno zahtjev EU da pristupimo pregovorima o adaptaciji SSP-a i to je stara priča pokrenuta nakon ulaska Hrvatske u EU. Dosad nismo uspjeli da postignemo sporazum zbog različitih interesa, ali sigurno da će nakon SSP-a to doći na dnevni red. Zauzećemo pregovaračku poziciju koja odgovara interesima zemlje i ekonomije BiH”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inače, kada je u pitanju SSP, ovaj sporazum u postojećem obimu štiti proizvođače u BiH, posebno one poljoprivredne, s obzirom na to da je se prilikom uvoza iz EU na određene proizvode plaća puna carina, uz prelevmane.

“Prihvatiti da se s EU trguje kao s Hrvatskom u vrijeme dok je bila u CEFTA je ekonomsko samoubistvo BiH. Naša privreda nije spremna za tako nešto jer se ne možemo nositi s njima kada je u pitanju konkurentnost”, rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

On naglašava da se već danima o tome vode razgovori unutar BiH i da je stav postojeće političke garniture da se SSP ne smije mijenjati ni pod koju cijenu.

Dobro upućeni sagovornici tvrde da su male šanse da se BiH odupre pritiscima iz EU da se promijeni SSP i pored činjenice da su i entitetske i državna vlast saglasne da do toga ne smije doći. Kako ističu, uslovljavanja će biti strahovita, kao što je bio slučaj u susjednim zemljama, prije svega sa Srbijom, koja je zbog Hrvatske bila prinuđena da odobri kvotu za povlašteni uvoz duvana iz EU. Slično je bilo i još s nekim proizvodima.

“Biće ucjena od strane EU i to se već nazire. Priča u vezi s mlijekom je dokaz toga i mi ne možemo izvoziti u EU jer navodno nismo ispunili uslove. Bez obzira na sve i šta god da uradimo, EU neće dozvoliti da mi kod njih izvozimo mlijeko bez carine, a da s druge strane tu carinu naplaćujemo prilikom uvoza u BiH, a to nam postojeći SSP omogućava”, ispričao je jedan od sagovornika uključenih u proces pregovora i uspostavljanja mehanizama koji bi trebalo da dovedu do toga da BiH može izvoziti mlijeko i mliječne prerađevine u EU.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, kaže da SSP s EU treba raskinuti jer BiH od njega nema nikakve koristi.

“Kada se otvori priča o promjeni SSP-a, treba ga ukinuti. Dok ne mognemo izvoziti mlijeko i još neke poljoprivredne proizvode treba zabraniti i uvoz. Ako političari ne budu imali snage da se suprotstave EU, imaće narod snage”, rekao je Usorac.

Konkretno govoreći o mlijeku, Usorac kaže da je Hrvatska prije nego što je ušla u EU imala 65.000 proizvođača mlijeka i za samo nekoliko godina članstva došla je da ih ima svega 9.000, a kako naglašava, takva sudbina očekuje bh. proizvođače ukoliko se ide za onim što EU traži.

“Nama ne odgovara ni ovakav SSP kakav je na snazi i nije problem što postoje carine, već što mi nemamo kapacitete da iskontrolišemo šta sve nelegano ulazi u BiH i to je ključ problema”, rekao je Usorac.

nezavisne.com

tačno.net
Autor/ica 24.4.2015. u 10:10