Bez dogovora završen sastanak bh. lidera sa Stefanom Fuleom

tačno.net
Autor/ica 18.2.2014. u 08:20

Bez dogovora završen sastanak bh. lidera sa Stefanom Fuleom

Lideri bh. političkih stranaka ponovo bez dogovora u implementaciji odluke Sejdić-Finci

Sastanak lidera i predstavnika šest najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini sa visokim komesarom za proširenje Evropske unije (EU) Stefanom Fuleom koji je trajao gotovo osam sati završen je bez dogovora o implementaciji odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, javlja Anadolu Agency (AA).

Fule se nakon sastanka nije obratio predstavnicima medija.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić izrazio je žaljenje zbog nepostizanja dogovora o ključnom pitanju za nastavak integracijskog procesa Bosne i Hercegovine u EU.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je rekao da su akteri večerašnjeg sastanka bili blizu dogovora te da će se prije ili kasnije vratiti za pregovarački sto.

Izetbegović je kazao da se gotovo tokom cijelog sastanka razgovaralo o implementaciji odluke u slučaju „Sejdić-Finci“.

Martin Raguž predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) je rekao da se „nismo pomakli u dogovoru oko dvije točke prošli put nedogovorene, odnosno koja će formulacija stajati u Ustavu BiH“, pojašnjavajući da je kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH sada formulacija da je jedan predstavnik Bošnjaka, jedan Srba i jedan Hrvata.

„Ključni uzrok je nedostatak političke volje svih nas da nađemo rješenje. Loptica je prebačena u naše ruke od strane Fulea i nismo iskoristili sav trud koji su on i njegov tim uložili“, rekao je Raguž.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je napomenuo da su razgovori okončani bezuspješno te dodao da se pozicije aktera razgovora nisu bitno promijenile.

Konsolidovani prijedlog Fulea u 14 tačaka nije bio prihvatljiv za jedan broj učesnika razgovora, a prema njegovim riječima onda su se pojavile „ideje o crtanju karata što je opet bilo neprihvtaljivo za jedan broj učesnika“.

Bilo je pokušaja da se razgovara i o aktuelnoj situaciji u BiH, a Lagumdžija je rekao da „niko nema pravo u BiH i iz BiH tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo još nefunkcionalniju zemlju“.

tačno.net
Autor/ica 18.2.2014. u 08:20