Ante Krajina: Dobio sam rješenje da ostajem na funkciji, isplate u FBiH idu ujutro

tačno.net
Autor/ica 16.1.2014. u 12:10

Ante Krajina: Dobio sam rješenje da ostajem na funkciji, isplate u FBiH idu ujutro

Ja sam već po dobitku ovog rješenja potpisao dodatno Pismo namjere, kompletiran je i sedmi potpis. A ujutro će ići i nalozi vezano za isplate ratnih invalidnina, prvo, pa neratnih invalida, plaće, te ostali prioriteti, rekao je Krajina.

Federalni ministar finansija Ante Krajina potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine danas donio privremenu kojom se ovlašćuje da obavlja funkciju ministra finansija do konačne odluke Ustavnog suda FBiH po odluci predsjednika Federacije BiH Živka Budimira o njegovoj smjeni.

Ovim je nagovješteno rješavanje krize koja je proteklih dana potresala FBiH.

Krajina je kazao da je o rješenju Ustavnog suda FBiH informiran nešto iza 15 sati. Na ovaj način Ustavni sud FBiH je suspendirao praktičnu odluku o smjeni Krajine, te on ostaje na toj važnoj funkciji.

Krajina je kazao kako se ne radi o privremenoj odluci, na dan ili dva, već će ona biti na snazi na ”neodređeno”, odnosno do konačne odluke tog suda.

”Ja sam već po dobitku ovog rješenja potpisao dodatno Pismo namjere, kompletiran je i sedmi potpis (kao člana Fiskalnog vijeća BiH, op.a.). A ujutro će ići i nalozi vezano za isplate ratnih invalidnina, prvo, pa neratnih invalida, plaće, te ostali prioriteti”, rekao je Krajina.

Krajina je podsjetio da je i poslije najava o njegovoj smjeni rekao da ne može dokučiti njenu svrhu.

”Nisam doživljavao ovo kao osobno… Moj je i dalje stav, da se nije išlo na Antu Krajinu osobno. Formalno, razlozi su izvršavanje proračuna, a u kontekstu svega što je napravljeno nema baš korelacije. Nije mi drago što sam ja postao slučaj u nepotrebnoj situaciji. Ali mi je drago da se pronašlo rješenje i da se može normalizirati život”, ocijenio je Krajina.

Predsjednik FBiH Živko Budimir počeo je danas konsultacije o rješavanju krize koja je nastala nakon smjene ministra Krajine.

tačno.net
Autor/ica 16.1.2014. u 12:10