O savremenoj fotografiji u galeriji Zvono

Stefa
Autor/ica 4.11.2015. u 15:23

O savremenoj fotografiji u galeriji Zvono

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono poziva Vas na razgovor o savremenoj fotografiji u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) sutra (četvrtak, 5.novembar) u 20.00.
Uvodničari će biti istaknuti bosanskohercegovački fotografi Kemal Hadžić i Mladen Pikulić.
Na diskusiju su dobrodošli/e svi profesionalni fotografi i fotografkinje, ali i svi oni koje fotografija zanima.

Mladen Pikulić, sarajevski fotograf koji živi i radi u Holandiji, početkom godine osvojio je drugo mjesto na najznačajnijem holandskom fotografskom natjecanju na kojem je njegov neobični portret holandskog kuhara bio drugonagrađeni među 6500 radova pristiglih na konkurs.

Prije tri godine u sarajevskoj galeriji Zvono imao je izuzetno zapaženu izložbu pod nazivom ”Selam from Holland” na kojoj je portretirao evropljane koji su prešli na islam.

U avgustu ove godine, ponovo u galeriji Zvono, Mladen Pikulić je predstavio novi ciklus fotografija, ovoga puta mladih ljudi u Amsterdamu koji svojim stilom predstavljaju u najširem smislu omladinu novog doba.

Kemal Hadžić, takođe sarajevski fotograf, posljednjih dvadeset godina živi u Americi. Umjetničkom  fotografijom se bavi duže od četiri decenije. Samostalno je izlagao diljem svijeta. Član je likovne grupe ‘Zvono’. Rat je proveo u Sarajevu kada su nastale desetine njegovih foto eseja. ‘Arhipelag Sarajevo’ i ‘Portret pjesnika’ samo su neke od izložbi koje je imao u obnovljenoj galeriji Zvono.
Nedavno je u okviru Festivala ulične umjetnosti učestvovao u ponovnoj izvedbi performansa ‘Izlog’ grupe Zvono.

Stefa
Autor/ica 4.11.2015. u 15:23