Maltretiranje Ekrema Kaljanca i policijske uprave Logavina

tačno.net
Autor/ica 15.6.2014. u 23:44

Izdvajamo

  • Maltretiranje Ekrema Kaljanca i policijske uprave Logavina traje već godinu i po. U tom periodu su više puta dolazili na moja vrata da me legitimišu zbog prijava da hranim pse. Koliko znam, to zakoni ove zemlje ne zabranjuju!

Povezani članci

Maltretiranje Ekrema Kaljanca i policijske uprave Logavina

U Toromanovoj ulici u Sarajevu 09.06.2014. u 7:15 ujutro odvijala se prava drama.

Piše: Aida Tefterdarija

Čula sam neopisivu vrisku i izašla da vidim šta se dešava. Ono što sam vidjela bilo je strašno: uposlenici azila sa Hreše i dva zaposlenika mjesne zajednice Logavina provalili su dvorište osnovne skole “Mula Mustafe Bašeskije”, utjerali pse u dvorište, te je zaposlenik azila hvatajući jednog po jednog psa omčom vukao uz stepenice. Na vrhu stepenica, na izlasku iz dvorišta, čekao ih je sekretar MZ „Logavina“ Nermin Džino.

Pse je tukao metalnom štangom. Tako krvave su ih stavljali u kaveze, pa potom u vozilo.

Na ulazu u školsko dvorište i na stepenicama su bile lokve krvi. Nakon toga je predsjednik Savjeta MZ „Logavina“, Ekrem Kaljanac pozvao policiju koja je odmah došla na lice mjesta. Policajac je tražio da se odmaknem od auta, a ja sam mu u više navrata pokušala objasniti da se ovdje radi o kršenju postojećeg Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, te da bi trebao legitimisati ljude koji su došli da kupe pse jer na to nemaju pravo, tim više što dolaze iz drugog entiteta pa na ovoj teritoriji ne mogu djelovati. Na to se policajac oglušio te je uporno tražio da se odmaknem od auta i da me legitimiše. Kako nisam imala dokumente, htio je da me uhapsi. Poslije sam otišla kući po ličnu kartu.

Sve vrijeme me Ekrem Kaljanac snimao mobitelom. Upozorila sam policajca više puta da mu kaže da me ne snima bez mog odobrenja na što se policajac oglušio. Za to vrijeme Ekrem Kaljanac mu je doslovno diktirao tekst za krivičnu prijavu protiv mene. Tada mi je policajac, smijući se, ironično rekao: “Sad ćeš platiti 500 KM”.

U tom trenutku čistačica škole je došla sa šlaufom da opere krv da bi uklonila tragove. Do tad su uhvatili već tri psa. Jedan od pasa koji je ostao bio je toliko iscrpljen od bježanja od omče, da je samo pao nakon čega su dvije prolaznice utrčale u dvorište i polijevale ga vodom. Radnik sa Hrese, vidjevši sve to nije nastavio da hvata preostale pse, te je sjeo u auto i otišao.

Nakon dva dana sam dobila krivičnu prijavu zazbog ometanja javnog reda i mira, te drugu prekršajnu prijavu da sam fizički napala Ekrema Kaljanca.

Maltretiranje Ekrema Kaljanca i policijske uprave Logavina traje već godinu i po. U tom periodu su više puta dolazili na moja vrata da me legitimišu zbog prijava da hranim pse.

Koliko znam, to zakoni ove zemlje ne zabranjuju!

Iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a KS, portalu Tačno.net je potvrđeno da je PS Stari Grad, nadležnom Općinskom sudu u Sarajevu podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv gospođe Teftedarija zbog narušavanja javnog reda i mira naročito drskog ponašanjem prema uposlenici Osnovne škole dok je čistila dvorište.

Iz PU Stari Grad napominju da već duže vrijeme imaju problema sa napuštenim psima. Zbog straha od pasa građani su se u više navrata žalili Mjesnoj zajednici, Opštini i policiji.

tačno.net
Autor/ica 15.6.2014. u 23:44