Susret pobjednika u Fažani

Petar Fehir
Autor/ica 12.5.2019. u 10:47

Susret pobjednika u Fažani

foto: Petar Fehir

U Fažani, malom istarskom gradiću, šesnaestu godinu zaredom okupili su se „pobjednici“ – štovatelji lika i djela Josipa Boza Tita, na tradicionalnim Titovim danima.

Prema procjeni organizatora ovaj ih je put bilo najviše, preko tisuću.

Pored društava iz svih većih istarskih središta, te gostiju iz Zagreba, Čakovca i Rijeke, stigli su i simpatizeri iz Trsta, Izole i Slovenske Bistrice. Bilo je i znatiželjnika, turista.

Kao i prošle godine skup je započeo izložbom poštanskih maraka s Titovim likom, kolekcionara Giancarla Mascarde, a riječima dobrodošlice otvorio ga je fažanski načelnik Radomir Korać.

Centralna manifestacija, održana na travnjaku pored uređene fažanske plaže, krenula je „Lijepom našom“, te himnom Istarske županije „Krasna zemljo, Istro mila“. U programu su nastupili pjevački zbor, recitatori, harmonikaši te pjevači istarskog melosa. Stare su partizanske note i poneka zastava SR Hrvatske podsjetile na jedno drugo vrijeme kada se, po riječima mnogih koji su se skupu obratili, živjelo mirnije, ljepše i bolje.

Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava „Josip Broz Tito“ istaknuo je Titovu povijesnu ulogu i označio ga najvećim sinom naroda i narodnosti bivše Jugoslavije. Rješenje današnjih problema je, prema njemu, vraćanje na izvorne principe i vrijednosti.

Josip Hrvatin, predsjednik Zajednice društava „Josip Broz Tito“ Istarske županije smatra da većina građana i danas ima pozitivan odnos prema Titu, ali da je ona tiha, u odnosu na one koji se, i nakon 39 godina, valjda, plaše Tita.

Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije vidi srž današnjih društvenih problema u socijalnoj nepravdi i povijesnom revizionizmu.

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županija i izaslanik istarskog župana je istaknuo Tita kao simbol antifašizma i pozvao građane da izađu na izbore i glasaju za one koji promoviraju antifašizam i njegove tekovine.

Ada Damjanac, donačelnica Fažane je u vrlo nadahnutom govoru podsjetila na Titovu ulogu u vraćanju Istre matici zemlji, kao i u izgradnji društvene zajednice na principima ravnopravnosti i solidarnosti. A danas, kako je rekla, izvozimo euro u strane banke. Pozvala je građane da dignu glas protiv nepravdi, jer „mi nemamo pravo na šutnju“. Zahvalila se na velikom odazivu, i istakla da su ove godine po prvi puta na skupu i političari, zbog, valjda, skorih izbora.

Mitar Gavočanov, predsjednik antifašista iz Fažane, je svojim praktičnim doprinosom (bilo ga je svugdje) osiguravao da sve teče prema planu.

Upitali smo i neke od sudionika kako oni vide Titovu ulogu i imaju li osjećaj da se na njegovo djelo gleda sve pozitivnije, te zašto je to tako.

Mujkanović Safet, rodom iz Tuzle, bivši rudar, smatra da Tito ima sve više poklonika i da ga se sve više ljudi često sjeti zbog opće situacije, te kako su „ovakvi skupovi mogući samo u Bosni i Istri“.

Božana Petrović misli da svijet osjeća nostalgiju za onim što je bilo dobro. „Vrijeme je pokazalo da se nekad živjelo bolje. Svi su imali podjednako i bili sretniji“.

Mile Japundžić, umirovljenik, bivši oficir, također smatra da se ovaj skup može održati samo u Istri i da bi to teško prošlo u, recimo, Splitu. Ispričao nam je i dvije zanimljive anegdote o Titovom boravku na Brijunima, ali o tome „u drugom broju“.

Među gostima smo zamijetili i Ranka Ostojića, saborskog zastupnika iz redova SDP-a, te Ivana Miškovića – Brka, jednog od najbližih suradnika druga Tita, za koga vjerujemo da će i na godinu, njegovu stotu, doći u Fažanu.

Prije tradicionalnog graha sudionici su zajedno zapjevali „ Bella Ciao“.

Petar Fehir
Autor/ica 12.5.2019. u 10:47