Novinarska akademija o predizbornom izvještavanju

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 18:17

Novinarska akademija o predizbornom izvještavanju

Fer, izbalansirano i objektivno izvještavanje medija u vrijeme predizborne kampanje, tema je ovogodišnje Novinarske akademije koja se održava u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru.

Novinarska akademija – ljetna škola edukacije novinara, urednika i studenata novinarstva iz cijele Bosne i Hercegovine, koju organizuje Udruženje/udruga BH novinari, podijeljena je u tri modula za oko 60 sudionika: studenata novinarstva, novinara lokalnih i regionalnih medija, te novinara i urednika javnih rtv servisa.

Prvi modul okupio je više od 20 studenata iz cijele BiH koji su u prva dva dana akademije slušali predavanja i raspravljali o preporukama i standardima Vijeća Evrope, medijskoj slici BiH, analizi medija u BiH, pluralizmu medija, ulozi medija u izborima. Na kraju I modula studenti će sa mentorima raditi završne radove nakon čega će dobiti diplome o završenoj edukaciji.

Predavači na Akademiji su profesori fakulteta/studija novinarstva iz cijele BiH, istaknuti bosanskohercegovački novinari i novinari iz naše regije, te eskperti Vijeća Evrope. Novinarska akademija se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studeneta novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana. Novinarska akademija  je počela 29.juna i održava se do 14.jula.

tačno.net
Autor/ica 30.6.2014. u 18:17