Türkei in Libyen: Erdoganov sljedeći rat

Maximilian Popp
Autor/ica 23.12.2019. u 15:43

Türkei in Libyen: Erdoganov sljedeći rat

Foto: Mahmud Turkia/ AFP            Provladini boraci pred Tripolijem

Turski predsjednik želi proširiti svoj uticaj u Libiji. Uskoro bi se mogli turski vojnici boriti u Siriji. Prijeti li druga Sirija?

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan govori o Vladimiru Putinu kao „prijatelju“. Proteklih godina on nije češće sreo nijednog šefa države nego svoga ruskog kolegu. Međutim iako oni svoju navodnu blizinu veoma često javno pokazuju oni su u bitnim vanjskopolitičkim pitanjima veoma udaljeni.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Rusija i Turska različito gledaju na Krim, Kipar, na sjeverozapadnu Siriju. Sada bi se sa Libijom mogao tome pripojiti dalji konflikt. Libijski građanski rat između vlade premijera Fajeza Saradža i povezanih milicija na jednoj strani i takozvane Libijsko – arapske armije (LNA) gospodara rata Halife Haftara na drugoj strani širi se u rat preko posrednika:

• Italija, Turska, Katar podupiru Saradža koji je kao regularni premijer priznat i od UN ali mimo glavnog grada Tripolija ima mali uticaj.
• Rusija, Egipat, Ujedinjeni arapski emirati i , u manjem obimu, Francuska su se stavili na stranu Haftara.

LNA već mjesecima opsjeda Tripoli; Haftarove trupe podržavaju među ostalim i ruski vojni savjetnici. Gospodar rata je prošlog vikenda ponovo pozvao na napad na glavni grad.

“Wir können das nicht mehr langsam angehen”

„Mi ne možemo više to samo posmatrati“

Saradž u svojoj nevolji traži podršku iz inostranstva, prije svega u Turskoj. Erdogan i Saradž potpisali su sporazum o vojnoj pomoći, koji pored isporuke oružja dozvoljava i stacioniranje turskih trupa u Libiji.

Erdogan je najavio proširenje svoga angažmana u zemlji sa građanskim ratom. „Mi to ne možemo samo posmatrati. Rat napreduje. Ruska grupa Wagner, Egipat, Abu Dabi podržavaju Haftarove trupe koje inače niko nije priznao“, rekao je on.

Foto: AP           Erdogan i libijski premijer Saradž

Ankara je već najavila da će, uprkos međunarodnom embargu, isporučiti oružje Saradževom režimu. Prema izvještaju turskog dnevnika „Džumhurijet“ vladi bliski libijski borci biće vjerovatno besplatno liječeni u turskim bolnicama.

Erdogan svoju zemlju vidi kao redarstvenu snagu u muslimanskom svijetu. Erdoganov koalicioni partner, desničarski ekstremist Devlet Bahčeli pritišće na vladu da sada pošalje vlastite vojnike u Libiju. Erdogan podržava Saradža iz više razloga:

• On mu je ideološki blizak. Kao i režim u Tripoliju i Erdogan održava dobre odnose sa Muslimanskom braćom.
• Erdogan slijedi gospodarske interese. Turske firme su aktivne u Libiji. U novembru su se Erdogan i Saradž osim toga dogovorili o iskorištavanju zaliha gasa pred grčkim ostrvom Krit. Direktni susjedi u Sredozemnom moru Grčka, Kipar i Egipat protestovali su protiv libijsko – turskog dogovora, isto kao i EU.
• Osim toga predsjednik želi pojačati ulogu Turske u regionu. Erdogan vidi svoju zemlju kao redarstvenu silu u muslimanskom svijetu. Međutim njegov odnos sa nekim zemljama u regionu kao što je Egipat ili Saudijska Arabija je poljuljan. Erdogan hitno treba nove saveznike.

Za turskog predsjednika angažman u Libiji predstavlja rizik. Ukoliko on stvarno stacionira vojnike u Tripoliju Egipat ili Emirati će vjerovatno slijediti. Eksperti upozoravaju na mogućnost druge Sirije. Kako će se konflikt dalje razvijati zavisi sada – opet – odlučujuće od Rusije.

Putin i Erdogan se susreću 8.januara u Turskoj. Libija će tada biti sasvim visoko na agendi.

spiegel.de

Maximilian Popp
Autor/ica 23.12.2019. u 15:43