Šefica novog tužilaštva EU

To je žena pred kojom treba da drhte evropski prevaranti

Markus Becker i Jan Puhl 
Autor/ica 4.6.2021. u 13:15

To je žena pred kojom treba da drhte evropski prevaranti

Glavna tužiteljica EU Kövesi: „Istorijski momenat“ – Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Glavna tužiteljica EU Laura Kövesi, nakon dugogodišnjeg natezanja, može započeti borbu protiv korupcije. Međutim, njen ured nije popunjen – i mora se već sada braniti od akata sabotaže.

Pišu:  Markus Becker i Jan Puhl  – 01.06.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Na bukureštanskoj ulici Stirbei Voda 79-81 se često već ujutro puno toga dešava. Od osam sati novinari rastežu kablove i namještaju svoje kamere na ulaz ureda za borbu protiv korupcije DNA. Ako pada kiša ili je ljetna vrućina, prelaze pod jednu nadstrešnicu koju su sami napravili, puše, jedu, čavrljaju.

Čekanje se najčešće isplati. Jer 2013. i 2014. pred zgradom DNA redovno su se pojavljivali političari sa lisicama na rukama. To su slike koje potresaju Rumuniju i uzdrmavaju javnost.

Prema anketama, u određenom periodu samo 11 posto Rumuna imalo je povjerenje u parlament, ali 60 posto u DNA i njegovu šeficu Lauru Codruța Kövesi.

Ta ista Kövesi je sada šefica Evropskog državnog tužilaštva (EUStA) koje će u utorak zvanično početi sa radom. Kövesi može sada voditi istragu zbog pranja novca, podmićivanja, korupcije ili pronevjere novca EU, ne samo u jednoj nego u 22 zemlje EU.

Čime je odmah već naznačen jedan od njenih problema: Danska, Irska, Poljska, Švedska i Mađarska nisu priključene – zvanično, jer se boje za svoju nacionalnu nadležnost u krivičnim postupcima. Kod nekih može igrati i ulogu to da je korupcija dio njihove politike.

 „Istorijski momenat“

Komesar za pravosuđe EU Didier Reynders nazvao je početak rada EUStA – poznatog i po engleskoj skraćenici Eppo (European Public Prosecutor’s Office) – „istorijskim momentom“. Eppo će „pažljivo nadgledati“ zakonitu raspodjelu sredstava EU, twitovala je predsjednica komisije EU Ursula von der Leyen. Sama Kövesi označila je svoj ured kao „prvi oštar instrument u odbrani vladavine zakona u EU“.

Ova izjava nije samo zbog toga samouvjerena jer Eppo može djelovati samo onda kada je ugrožen budžet EU – i time podliježe istim ograničenjima kao i nedavno zaključeni mehanizam za oduzimanje novca EU od prekršilaca vladavine zakona.

Ona je hrabra i zbog toga što naprimjer sa Mađarskom i Poljskom nisu kod Eppo-a zastupljene upravo one dvije zemlje sa najvećim problemima zakonodavstva u EU. I zato što izgleda da ni svi među onima koji učestvuju nisu zainteresovani za konstruktivnu saradnju.

Tako je slovenački premijer Janez Janša prošlog tjedna blokirao imenovanje dvojice slovenačkih istražitelja u EU iz ureda Kövesi – vjerovatno iz straha da bi ova dvojica mogli otkriti koruptivne mahinacije njegove vlade. Ministrica pravosuđa Slovenije je nakon toga iz protesta dala ostavku.

Kövesi je predbacila Janši „nedostatak iskrene suradnje“ i sabotažu kontrolnog sistema za sredstva EU. Da Janša Eppo već prije početka njegovog rada toliko ne poštuje – i to baš mjesec dana prije preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja savjetom EU od strane Slovenije – ne daje puno nade za buduću dobru saradnju tužilaštva sa Ljubljanom.

Štete od skoro 500 milijardi eura godišnje

A na istražitelje je Eppo upućen i u drugim zemljama. Jer stvarne istražne radnje obavljaju takozvani delegirani tužitelji u državama članicama – u Njemačkoj ih je jedanaest. Oni mogu biti aktivni u cijeloj zemlji, narediti zapljenu imovine, zahtijevati naloge za hapšenje ili podizati optužnice. Međutim, do sada su zemlje članice Eppo-a postavile samo dvije trećine delegiranih tužitelja. Od 140 nedostaje još 52.

I sam Eppo ima nedovoljno osoblja. Do sada je odobreno 130 mjesta, zahtijevano je 290 – a to je bilo prije nego je EU svoj višegodišnji budžet od 1,1 milijardi eura povećala za 750 milijardi težak paket obnove nakon corone.

Zemlje EU žele i trebaju ovaj novac što je moguće brže upotrijebiti, ali za kontrolu zakonitosti na mnogim mjestima jedva da će biti više činovnika na raspolaganju. Dakle, najbolje pretpostavke za prevarante i kriminalce.

Oni su već proteklih godina na račun poreskih obveznika EU napunili džepove. Prema podacima komisije EU, samo u 2019 putem manipulacija u EU nastale su štete od više nego 460 miliona eura. Ne bez razloga u Eppo računaju sa istraživanjem 3000 do 4000 slučajeva godišnje.

„EU može puno izgubiti na vjerodostojnosti“

I politički puno toga stoji na kocki za EU, koja je za paket obnove nakon korone prvi puta zajednički preuzela dugove – što je naprimjer ministar finansija Njemačke Olaf Scholz slavio kao „Hamilton moment“. Međutim, ako bi u Njemačkoj nastao utisak da naprimjer u Italiji mafija ili u Mađarskoj prijatelji premijera Viktora Orbana profitiraju od tog novca, mogao bi se Hamilton moment brzo pretvoriti u katastrofu.

„Ako se i samo mali dio ovoga novca odlije u tamne kanale, EU može mnogo izgubiti na vjerodostojnosti“, upozorava poslanik FDP u evropskom parlamentu Moritz Körner. To da Eppo nije bolje opremljen teško se može objasniti. „Svako dodatno mjesto tamo može se bez problema samo finansirati.”

Time je već sada jasno da se na Kövesi i njen Eppo od početka polažu velika očekivanja. Uprkos svemu: U Briselu se vjeruje Rumunki da će uraditi svoj posao. Naprimjer, u njenoj domovini liberalno konzervativna koalicija zamijenila je visoko korumpirane socijaldemokrate, što je zasluga i Kövesi.

Kövesi, rođena 1973. kao kćerka jednog tužioca, već rano se sukobljavala sa otporima. Kada se na studijama prava htjela specijalizirati za kazneno pravo govorili su joj da to nije za žene. Ali ona nije popuštala: „Ja sam morala raditi više nego muškarci da bih dokazala da i žene mogu biti dobri tužioci.“

Kövesi je gradila karijeru u aparatu pravosuđa i na koncu preuzela je ured za borbu protiv korupcije – DNA. Tada vladajući socijaldemokrati, sakupljalište bivših kadrova komunističke partije Nikolaja Čaušeskua, drsko su pljačkali zemlju. Jedna od njihovih spektakularnih namjera: oni su htjeli zakonom urediti da slučajevi korupcije do jedne određene sume ne budu kažnjivi.

Rumuni su iz ljutnje izabrali za predsjednika Nijemca iz Transilvanije Klausa Johannisa. Međutim, ni on nije mogao spriječiti da ministar pravosuđa 2018. ne otpusti Kövesi. Njeni protivnici su čak pokrenuli postupak zbog navodne korupcije koji se završio neuspjehom.

Socijaldemokrate je posebno ljutilo da je Kövesi 2019. bila nominovana za glavnu tužiteljicu EU. Vlada u Bukureštu je čak pokušala da spriječi izbor Kövesi za šeficu Eppo-a sa zabranom izlaska iz zemlje – bez uspjeha.

Razlog za bezobziran pristup nije samo njen rad kao istražiteljice nego i to da je ona javno bez dlake na jeziku. Manipulacija poreskim sredstvima nije samo malo poznat, rekla je u utorak preuzimajući mandat. „Ona se potcjenjuje i često čak toleriše, sve u korist kriminalnih organizacija koje potkopavaju legitimne vlasti i hoće da ih zamjene.“

FDP političar Körner zato vjeruje da je Kövesi „prava žena na pravom mjestu“: „Ona je neugodna i to na vrlo otvoren način.“

spiegel.de

Markus Becker i Jan Puhl 
Autor/ica 4.6.2021. u 13:15