SPD – Socijaldemokratska partija Njemačke: Poslednje poglavlje Sarrazina

Timo Lehmann 
Autor/ica 7.8.2020. u 10:09

SPD – Socijaldemokratska partija Njemačke: Poslednje poglavlje Sarrazina

Thilo Sarrazin: Sa njegovom knjigom „Njemačka se sama ukida“ počeo je njegov konflikt sa vlastitom partijom – Foto: imago stock&people/ imago images/Thomas Lebie

Godinama je SPD pokušavala izbaciti kontroverznog autora Thila Sarrazina iz stranke. Sada je uspio pred Saveznim arbitražnim sudom. Ima li još uvijek šanse da se brani na zakonit način?

Piše: Timo Lehmann   31.07.2020

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

“Thilo Sarrazin nije više član SPD!“ To su šest riječi koje je na twiteru u petak poslijepodne proširio generalni sekretar SPD Lars Klingbeil. Iz kratke rečenice može se pročitati olakšanje, ali i izvjestan pobjednički osjećaj.

Godinama su najviši partijski funkcioneri u Willy Brandt kući pokušavali da Sarrazina isključe iz partije. Klingbeil važi kao pogonska snaga sada završenog procesa. Njegov je uspjeh da je to sada relativno glatko uspjelo. Jer od sada Sarrazin stvarno nije više pripadnik SPD kako je odlučio Savezni arbitražni sud u petak.

Do danas je nejasno zašto je SPD 2011. ostala na opštoj izjavi o Sarrazinu nakon što je on objavio svoju knjigu „Njemačka se sama ukida“. Sva četiri podnosioca zahtjeva povukli su tada svoje zahtjeve za isključenje iz partije. Sarrazin je izjavio u protokol, da mu je strano da „grupe, posebno migrante, diskriminira“. Sa tim su bili zadovoljni.

Priprema puta za AfD

Stvar time tada nije riješena posebno jer Sarrazin uprkos objašnjenu stalno radi upravo to što proglašenju nije htio više da radi: da difamira migrante. Lista njegovih izjava je dugačka, koje jedva da su sporne nego su otvoreno rasističke.

Jednom je navodno izračunao da je kvocijent inteligencije kod doseljenika „iz Turske, Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike“ niži nego kod drugih doseljeničkih grupa jer je inteligencija nasljedna. U svojoj prvoj uspješnoj knjizi pisao je o navodnoj genetskoj povezanosti jevrejskog stanovništva.

Jedna od njegovih najstarijih teza govori da bi Turci mogli okupirati Njemačku „na osnovu više stope nataliteta“. 2013. nastupio je konzekventno kao govornik na jednoj konferenciji desničarskopopulističkog mjesečnika „Compact“, današnjeg prenosioca ideja AfD.

Njegova prva knjiga sa velikim prodajnim uspjehom važi danas kao priprema nastupa AfD. Davno prije nego su izbjeglice 2015. došle u Njemačku bivši savezni bankar i bivši berlinski senator rasplamsao je u svojoj knjizi raspoloženje protiv muslimana koji žive u Njemačkoj.

Naučnici opisuju Sarrazina kao eugenika, dakle nekoga ko propagira „rasnu higijenu“ što ga stavlja u blizinu nacionalsocijalističke ideologije. I njegova izdavačka kuća razišla se sa njim nakon jednog spora.

2018. pokušala je SPD opet, nakon što je Sarrazin objavio svoju novu knjigu u drugoj izdavačkoj kući. On je opet širio čudne pseudo teorije i davao desničarsko populističke tonove. Ovaj put Sarrazin je isključen na svim razinama, u okružnom arbitražnom sudu, u regionalnom arbitražnom sudu, a sada i u posljednjoj instanci pred arbitražnim sudom savezne stranke.

Prepreke za isključenje iz partije su sa pravom visoke. Arbitraže se ne trebaju koristiti za to da se rješavaju unutar partijski konflikti. Međutim, kod Sarrazina se ne radi o strujama u partiji, nego o pitanju da li tu neko temeljno agituje protiv SPD, koja od svoga nastanka ima na svojoj zastavi zapisanu borbu protiv rasizma. Sarrazin je više nego „kritičar islama“, više nego neugodni nosilac ideja.

Kakve šanse ima Sarrazin pred redovnim sudom?

Za isključenje moraju se pravno utvrditi „teške štete“ za partiju. Prije toga bila je stalno kritika da sa svakom novom viješću o procesu partija otvara Sarrazina ka javnosti – što bi moglo biti dobro za prodaju njegovih knjiga. Međutim, za mnoge pažnja, koju je dobio kroz dugogodišnji spor, ne može biti razlog da se Sarrazin stalno trpi u SPD. Jednog eugenika u svojim redovima drugovi ne mogu dozvoliti, takvo je mišljenje vrha SPD.

I Sarrazin sam jedva da pokazuje u posljednje vrijeme da se još uopšte osjeća povezan sa svojom partijom, koja mu je uostalom pomagala da dođe na visoke političke pozicije. Posljednji put je nastupio 2019. na pokrajinskim izborima u Tiringenu pod oznakom partije.

U malom mjestu Pößneck pozvao ga je SPD pokrajinski poslanik Oskar Helmerich, jedan pristaša Sarrazina, koji je iz AfD prešao u SPD. Autor bestselera nije htio praviti reklamu za svoju partiju nego za svoju knjigu, što je sam i naglasio. I u Pößnecku je opet nešto objasnio: Ne živimo mi na leđima „trećeg svijeta“, mnogo više oni žive „na naš trošak“. Svoj nastup je dobro naplatio. Ulaznica je koštala 25 evra.

Sarrazin je najavio da će se na redovnom sudu braniti protiv isključenja iz partije. On je već rekao: Ako bude neophodno ići će do Ustavnog suda. Njegova kalkulacija je vjerovatno da ostaje u diskusijama.

Međutim, iako se nastavi pravni spor jedan odlučujući faktor je drugačiji: Sarrazin nije više član SDP. I velika je vjerovatnoća da će tako i ostati. „Čak iako ide sada na sud šanse da Sarrazin ponovo postane član SDP su veoma male”, kaže govornica partije iz Düsseldorfa Sophie Schönberger za SPIEGEL. Poglavlje Sarrazin u SPD trebalo bi biti odlukom Savezne arbitraže konačno zaključeno.

Mnogi muslimani, i u Njemačkoj, koje Sarrazin tako rado kleveta, slavili su u petak dosta opušteno. Razlog za to nije bio Sarrazin, nego Kurban bajram. Da je vladajuća partija SPD nekoga kao Sarrazin izbacila iz svojih redova moglo je raspoloženje samo dodatno poboljšati.

spiegel.de   

Timo Lehmann 
Autor/ica 7.8.2020. u 10:09