Pregovori o Brexitu: Macronov bliski saradnik prijeti Britancima sa „gospodarskim No – deal“

Markus Becker
Autor/ica 1.2.2020. u 09:23

Pregovori o Brexitu: Macronov bliski saradnik prijeti Britancima sa „gospodarskim No – deal“

Foto: Dominique Hommel/ European Union 2020

Sa provedbom Brexita stupaju pregovori između Brisela i Londona u drugu fazu – a ona prijeti da bude tvrđa nego prva. Najjasnije riječi sada je izgovorio jedan blizak suradnik francuskog predsjednika Macrona.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Francuski EU poslanik Pascal Canfin upozorava britansku vladu da ne ide sa velikim očekivanjima u razgovore o budućim odnosima sa EU. Jasno je da bi Britanci najrađe imali potpuni pristup unutrašnjem tržištu EU ali da bi htjeli odstupati od pravila EU. „To je u potpunosti isključeno“, rekao je Canfin, „kako za EU komisiju tako i za francusku vladu“. Bilo bi kako sa političkog tako i gospodarskog gledišta „potpuno apsurdno“ krenuti u takav dogovor.

Canfin važi kao bliski saradnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i jedan od najuticajnijih francuskih političara u Briselu. Političar iz pokreta “En Marche” vodi odbor za ekologiju Evropskog parlamenta i član je parlamentarne kontakt grupe za Brexit, koja prati pregovore EU komisije sa Londonom. Ona ima veliki uticaj pošto na kraju parlament mora odobriti dogovor.

„Macron nikada neće dati Velikoj Britaniji nešto što bi podstaklo osjećaj da je bolje van EU nego unutar zajednice“, rekao je Canfin SPIEGEL-u. To važi i za mnoge druge evropske šefove država i vlada kao i za EU parlament koji na kraju mora ratifikovati dogovor. „Britanska vlada to očigledno potcjenjuje“, smatra Canfin. Ipak „politički Brexit“ je istupanjem zaključen. „Sada slijedi ekonomska bitka.“ U njoj EU mora braniti svoje gospodarske interese.

Zamislive su klimatske kaznene carine za britanska preduzeća

Zbog toga je važno osigurati korektnu konkurenciju između britanskih i EU preduzeća – naprimjer u predmetu zaštite klime. Ukoliko bi London snizio trgovinsku cijenu za CO2 ispod nivoa vladajućeg u EU i time stvorio prednost britanskim firmama, EU bi prema Canfinu trebala reagovati sa kaznenim carinama. Takav scenario bi bio „mustra“ za primjenu mehanizma izjednačavanja koga je EU komisija već predložila.

Potpuni pristup unutrašnjem tržištu mogao bi ići još puno dalje. On bi za Veliku Britaniju mogao postojati samo ako se zemlja i dalje pridržava pravila EU – i to kako sadašnjih tako i budućih koji će nastati bez saglasnosti Britanaca. Međutim  Canfin priznaje da to vjerovatno nije prihvatljivo za britansku vladu – „jer to ne bi više bio Brexit“.

 „Mi bismo mogli živjeti bez ekonomskog dogovora“

45 – godišnjak zato smatra da je neuspjeh razgovora zamisliv. „Ekonomski No – deal je apsolutno moguć“, rekao je Canfin. “Međutim mi kao Evropljani ne trebamo se toga bojati.” Polovina britanskog izvoza ide u EU, a sa druge strane to je samo 7 posto. Ukoliko se do decembra ne postigne dogovor EU bi morala svoju trgovinu sa Velikom Britanijom odvijati na osnovu pravila WTO. „Mi sa time možemo živjeti“, smatra Canfin. „Ja nisam siguran da li i Velika Britanija može sa tim živjeti.“

Za pregovore je preostalo samo nekoliko mjeseci: Prelazna faza, u kojoj je Velika Britanija kao član bez glasačkih prava, završava se 31. decembra. Do tada se mora dogovor ispregovarati i potvrditi od strane Evropskog parlamenta, EU savjeta i možda čak i parlamenata država. Britanska vlada međutim kategorički odbija produženje prelazne faze. Canfin predbacuje britanskom premijeru Borisu Johnsonu da namjerno ugrožava uspjeh pregovora. “Ako zbog nedostatka vremena ne bude dogovora to je samo krivica Johnsona”, kaže Canfin.

I drugi EU političari naglašavaju da neće dozvoliti pritisak za brzopleti dogovor. „Na koncu mi želimo najbolji a ne najbrži dogovor“, kaže naprimjer Manfred Weber, šef frakcije Evropske narodne partije u EU parlamentu. Prije toga sličnu izjavu dao je i irski premijer  Leo Varadkar.

spiegel.de

Markus Becker
Autor/ica 1.2.2020. u 09:23