Poraz uprkos remiju

Michael Braun
Autor/ica 6.2.2020. u 09:53

Poraz uprkos remiju

Foto: DPA

Izborni poraz u Emilija Romanji zaustavio je uzlet Lige uprkos ubjedljivoj pobjedi u Kalabriji. Time novi izbori za sada nisu aktuelni.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Matteo Salvini, šef desničarskopopulističke Lige doživio je razočarenje a ljevica je ponovo nazad u igri. Ovako kratko može se definisati rezultat regionalnih izbora u prošlu nedjelju u južnoitalijanskoj Kalabriji i sjeveroitalijanskoj Emilija Romanji.

Ustvari ova dupla partija završila je neriješeno. U Kalabriji je ubjedljivo pobijedila desničarska alijansa u kojoj trenutno dominira Liga. Njihova kandidatkinja Jole Santelli osvojila je 55 posto i deklasirala svoga protivnika iz lagera lijevoga centra (30 posto). Međutim u Emilija Romanji išlo je drugačije. Tamo u tradicionalnom ljevičarskom bastionu i regionu uzoru, pobijedio je Stefano Bonaccini iz Partito Democratico (PD) na čelu alijanse lijevoga centra sa 51,4 posto dok je njegova protukandidatkinja Lucia Borgonzoni, uprkos svih prognozama jedne tijesne utrke, ostala na samo 43,6 posto.

Međutim za Salvinija je ovo neriješeno bio suštinski gorak poraz. On je glasanje u sjevernom regionu označio kao skoro sudbonosne izbore. U predizbornoj kampanji, koju je on pretvorio u šefovsku stvar, najavljivao je nekoliko puta da će Emilija Romanju osloboditi od „Crvenih“. Glavna kandidatkinja njegovog lagera jedva da je igrala neku ulogu dok je Salvini dan za danom putovao kroz region i apsolvirao 200 nastupa. Uvijek sa istim porukama nacionalizma („Prvo Italija“), mržnjom prema strancima kao i uz suprotstavljanje Briselu, Parizu i Berlinu. Salvini je govorio da on u slučaju pobjede nacionalnu vladinu koaliciju od Pet zvijezda i PD  pod Giuseppem Contem smatra konačno delegitimiranom i da će zahtijevati nove izbore.

Da predstoje sudbonosni izbori, tu je ljevica i desnica bila jedinstvena. Međutim dok je Salvini sve stavio na nacionalnu kartu Bonaccini je kao kandidat igrao na regionalnu kartu. Konačno dobro se živi u prosperirajućem regionu, koji sa Ducatijem i Lamborghinijem, sa parmezanom i Parma šunkom pripada izvoznim šampionima Italije, čija nezaposlenost leži kod samo 5 posto i koji svojim građanima nude izvanredne javne usluge.

Bile su to „Sardine“ koje su na kraju dale odlučujući impuls ljevici da bi izbjegla prijeteći poraz.

Međutim zaokret na desno je lebdio u zraku. Na evropskim izborima u maju 2019. Liga je sa 34 posto postala najjača regionalna partija i desni lager je ležao znatno ispred saveza lijevog centra. Bile su to „Sardine“ koje su na kraju dale odlučujući impuls ljevici da bi izbjegla prijeteći poraz. Spontani pokret koga su na noge postavili četvorica 30 – godišnjaka u Bolonji i koji je prvi puta izašao na Piazzu 14. novembra 2019. protiv Salvinijevog nasilničkog populizma, protiv njegovog „govora mržnje“, protiv rasizma. I već na prvom flashmobu iznenađujuće se sakupilo 12.000 ljudi, pokazali su sebi i prije svega svijetu, da ljevica još živi i da borba još nije izgubljena.

Na kraju mobilizacija je ostvarila svoj rezultat u razantnom porastu učešća na izborima od 38 posto na posljednjim regionalnim izborima na 68 posto sada – a najviše je porasla u lijevim bastionima. Osim toga PD je sa oko 35 posto opet postala najjača partija u regionu nakon što je na evropskim izborima 2019. završila na drugom mjestu iza Lige.

Rezultat jača prije svega šefa PD Nicolu Zingarettija, koji sada može krenuti sa novim pozicioniranjem partije sa jasnim lijevim najavama čemu on i teži. On ojačava i vladu Contija: Iz Salvinijeve želje za novim izborima zasada nema ništa. Ipak koalicija ostaje nestabilna jer dok se PD mogao potvrditi njegov partner Pet zvijezda pretrpio je težak poraz. Pokret 5 zvijezda (M5S) koji je na nacionalnim izborima u martu 2018. trijumfovao sa 32,7 posto i otada vlada u Rimu, prvo sa Salvinijevom Ligom a od septembra lanjske godine sa PD pao je sada na 7 posto u Kalabriji i samo još 3,5 posto u Emilija Romanji.

U martu želi M5S na kongresu izvući zaključke iz toga. Dvije grupe stoje jedna nasuprot drugoj: zagovornici tješnje alijanse sa PD i oni koji žele da ostanu neutralni između oba politička bloka sa desna i lijeva kao „treći pol“. Osim toga pet zvijezda moraju riješiti i pitanje vođstva: Ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio, zastupnik neutralnog kursa „niti desno niti lijevo“ najavio je posljednjeg tjedna svoje napuštanje pozicije kao „Capo politico“, kao „politički šef“ pokreta. Ishod predstojećih polemika kod Pet zvijezda odlučiće i o tome da li vladajuća koalicija može postati stvarni oponent italijanskoj desnici.

ipg-journal.de

Michael Braun
Autor/ica 6.2.2020. u 09:53