Oslobađajuća presuda za Trumpa: Šest pouka iz impičment debakla

Roland Nelles i Marc Pitzke
Autor/ica 7.2.2020. u 16:53

Oslobađajuća presuda za Trumpa: Šest pouka iz impičment debakla

Foto: Uncredited/ Senate Television/ dpa

Senat SAD oslobodio je Donalda Trumpa u ukrajinskoj aferi. Demokrate nisu uspjeli u postupku oduzimanja mandata. Koje su posljedice?

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Na kraju je sve išlo brzo. Samo nekoliko minuta trajalo je izjašnjavanje a onda je predsjednik SAD Donald Trump imao postupak impičmenta za sobom. Republikanci u Senatu su ga oslobodili, samo je Mitt Romney izašao iz reda i kod optužbe za zloupotrebu moći glasao zajedno sa demokratima protiv predsjednika. Mjesecima su ukrajinska afera i postupak oduzimanja mandata potresali naciju. Postoji šest pouka iz debakla.

1. Trumpova zloupotreba moći je legitimirana

“Imperial Presidency”, ovlaštenja predsjednika SAD bila su i prije Trumpa često diskutovana i napadana. Međutim ovaj scenario bi bio prije nekoliko godina nezamisliv: Imamo šefa države koji praktično može raditi sve šta želi. Trump ulazi sa svojim ovlaštenjima u izbornu borbu  koja može nadživjeti njegov mandat. On ima slobodan put, to je argument njegovog advokata  Alana Dershowitza, sve dok njegovo djelovanje služi njegovom ponovnom izboru i time “javnom interesu”. Sa ovim blanko čekom Trump će možda postati još ekstremniji. “On će se osjećati ojačanim”, piše istoričarka sa Harvarda Heather Cox Richardson, koja se boji, da će na slijedećim izborima Trump nekažnjeno “varati”. Kolumnist Dana Milbank iz “Washington Post” ide još dalje: Trump bi mogao nepoželjne medije zaustaviti, sudske odluke ignorirati, možda otkazati i izbore „jer on smatra da je njegov drugi mandat u javnom interesu“.

2. O Trumpu mora odlučiti narod

Oduzimanje mandata predsjedniku je ozbiljan postupak. Senat, gremijum od stotinu senatora na taj način kao da anulira odluku miliona Amerikanaca. Zbog toga su tvorci ustava postavili visoku prepreku: za oduzimanje mandata mora glasati dvije trećine senatora. U slučaju Trumpa za to nije postojala većina. Senat time odluku o Trumpovoj političkoj budućnosti polaže u ruke građana: 3. novembra su predsjednički izbori. Ostaviti narodu da odluči sigurno nije pogrešno. Međutim nakon ruske i ukrajinske afere postavlja se više nego ikada pitanje da li su izbori u SAD fer. Oba slučaja pokazuju: Trump sam očigledno rado manipuliše i u tom ima pomoćnike, na primjer Rusiju.

3. Trump republikance ima u šaci

Nema potresa niti kolebanja: Skoro svi republikanci u Senatu glasali su već prošlog tjedna protiv pozivanja novih svjedoka u postupku impičmenta da bi stvari što brže ostavili za sobom. Sada su sva 53 senatora oslobodila Trumpa za optužbu ometanja Kongresa i 52 za optužbu zloupotrebe položaja. Samo Romney je uskratio podršku u posljednjem slučaju  i za to će sigurno morati gorko ispaštati. Već sada počinje Trumpov lager da ga označava kao izdajnika. Impičment drama pokazuje još više: Trump drži svoju partiju čvrsto  u šaci. Mnogi članovi i funkcioneri ga obožavaju i slijepo ga slijede kao kultnog vođu, ostali su sljedbenici koji gledaju na svoju karijeru. A za one koji akcije predsjednika posmatraju kritički, postoji komforan izlaz. Trumpovo ponašanje u ukrajinskoj aferi je doduše „neumjesno“ ali to ne opravdava oduzimanje mandata, rekao je senator Lamar Alexander, koji govori u ime više svojih kolega. Očigledno da tu neko pokušava da umiri svoju lošu savjest.

4. Dijelovi afere nisu razjašnjeni

Trumpova uloga u ukrajinskoj aferi je sveobuhvatno i detaljno dokumentovana međutim slika još uvijek nije kompletna. Bilo bi važno u smislu demokratske transparentnosti saslušati bivšeg savjetnika za bezbjednost Johna Boltona. Senat je ovdje u svojoj ulozi kontrolne instance zakazao: Protivljenje republikanaca da se saslušaju novi svjedoci kao Bolton čini potpuno razjašnjenje teškim. Bolton će vjerovatno uskoro dati intervjue o svojim saznanjima i u martu objaviti svoju najavljenu knjigu otkrića. Već sada dijelovi knjige dolaze pomalo na svjetlo dana. Doduše Bijela kuća još pokušava ućutati Boltona pozivajući se obavezu očuvanja tajnosti. Trumpova vlada je dosada uskraćivala da se objave dokumenti o ovim postupcima. Oni će vjerovatno postati poznati tek za nekoliko godina kada Trump više ne bude u mandatu.

5. Demokratima nedostaje recept protiv Trumpa

Ovo je za demokrate gorak poraz. Istovremeno oni sami sebe ipak gledaju kao moralnog pobjednika jer su u najmanju ruku pokušali da podignu optužbu za Trumpove prekršaje. Oni računaju sa tim da otkrića u ukrajinskoj aferi imaju srednjoročni do dugoročnog efekta. Oni trebaju Trumpu toliko naškoditi da se umjereni birači 3. novembra užasnuti okrenu od njega. I još: Baza demokrata će zbog Trumpa biti toliko ljuta da će masovno izaći na izbore da bi ga kaznila. Međutim trenutno to su samo nesigurna nadanja. Odlučujuće za demokrate biće da li mogu naći kandidata ili kandidatkinju koji mogu pobijediti Trumpa. Je li to Joe Biden? Bernie Sanders? Pete Buttigieg? Ili Elizabeth Warren? Prvi predizbori u Ajovi su pokazali da partija nije jedinstvena po ovom pitanju. Da li će demokrati u ovoj izbornoj godini postati jedna jedinstvena, jaka politička borbena formacija zapisano je u zvijezdama.

6. Zemlja ostaje podijeljena

Zemlja nije jedinstvena u ocjeni Donalda Trumpa. Dok ga jedna polovina osuđuje, druga polovina stoji čvrsto uz njega. Ne samo ankete nego i sva glasanja u Kongresu u procesu impičmenta dokumentiraju ovaj duboki rascjep. U osnovi su to skoro uvijek bile partijske odluke sa minimalnim odstupanjima u jednom ili drugom pravcu. Tako je bilo i u zaključenoj presudi. To dopušta pretpostavku da će i slijedeći izbori biti odlučeni uzduž ovoga rascjepa. Trump bi kao predsjednik ustvari imao obavezu da zemlju pomiri sa samim sobom. Ovu obavezu on nikada nije ispunio. I njegov najnoviji govor o stanju nacije pokazuje da on nije napravio ni pokušaj da stvarno privuče drugu stranu.

spiegel.de

Roland Nelles i Marc Pitzke
Autor/ica 7.2.2020. u 16:53