Modelski proračuni o sankcijama

Bojkot gasa bi najtvrđe pogodio Rusiju

Bojkot gasa bi najtvrđe pogodio Rusiju

Eugal stanica za prijem gasa u blizini Greifwelda: Šta znači stop za Njemačku? – Foto: Stefan Sauer / dpa

Mnogi dosadašnje sankcije protiv Rusije smatraju nedovoljnim. istraživač iz Kiela je sada izračunao sa kojim gospodarskim sredstvima bi se Putinu moglo nanijeti najviše štete

Piše: Alexander Preker /Reuters/dpa – spiegel.de –  23.02.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Nakon najave njemačke savezne vlade da će obustaviti postupak za odobrenje spornog gasovoda Nord Stream 2 zaoštrila se debata o dalje eksplodirajućim cijenama energije u zemlji. Da bi se Rusija ekonomski pogodila kao znak neodobravanja ruske agresije na Ukrajinu moralo bi se dalje tačno raditi prema proračunima Instituta za svjetsko gospodarstvo (IfW) iz Kiela.

Prema tim izračunima Zapad može rusko gospodarstvo najtvrđe pogodinti sa prestankom uvoza gasa. Obustava trgovine sa gasom bi imala za posledicu pad učinka ruskog gospodarstva za 2,9 posto, kako proizlazi iz sada objavljenih simulacionih izračuna istraživača. Potpuno odricanje od ruske nafte smanjilo bi opet gospodarski učinak za samo 1,2 posto.

Upitno je kakav uticaj bi to imalo na Njemačku. “Ja vjerujem da se niko ne smije zavaravati, mi imamo svakako već visoke cijene energije, to će i nas same pogoditi“, rekao je nekadašnji ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel o obustavljanju Nord Stream 2, iako i on taj korak politički pozdravlja.

Međutim trgovinski eksperti iz Kielea pišu sada u svojoj studiji: „Za Njemačku i EU gospodarske štete bi u oba slučaja bile izuzetno male.“ Pritom, prema IfW, ne igra ulogu da li će uvozni embargo uvesti EU ili će izvozni embargo uvesti Rusija.

Njemački gospodarski učinak mogao bi prema IfW ekonomisti Hendriku Mahlkowu kod odustajanja od ruskog gasa čak lako porasti za 0,1 posto a također i u cijeloj EU. „Razlog za plus je da bi zapadni saveznici nedostajući izvoz iz Rusije zamijenili proizvodima savezničkih partnera a tu je Njemačka posebno konkurentna.“

Ekonomista: Obustavljanje Nord Stream 2 je podnošljivo

U slučaju gasnog embarga Njemačka bi imala naprimjer kod energijom intenzivne proizvodnje odnosno prerade metala troškovnu prednost jer se njen energetski miks sastoji samo u relativno malom dijelu iz ruskog gasa.

Embargo za mašine i dijelove mašina doveo bi do pada ruskog gospodarstva za 0,5 posto, a embargo na vozila i dijelove vozila za 0,3 posto. Za Njemačku i EU i ove mjere bi prema IfW samo minimalne negativne efekte.

Mnogo pesimističnije nego IfW kompletnu obustavu isporuke ruskog gasa ocjenjuje predsjednik poslovodnog odbora E.ON Leonhard Birnbaum. On upozorava na srednjoročne posledice za njemačku industriju. „Pojedini pogoni bi prema sadašnjem stanju morali biti otpojeni od snabdjevanja“, rekao je šef energetskog koncerna za „Zeit“. Doduše akutni uticaj ne bi bio tako drastičan jer je skoro dostignut kraj grejne sezone. „Ali slijedeće zime energetsko gospodarastvo vjerovatno ne bi moglo bez daljnjeg snabdijevati niz industrijskih kupaca.“

„Naši proračuni su samo uzorci ali oni jasno pokazuju da bi srednjoročene gospodarske posledice trgovinskog embarga puno tvrđe pogodile Rusiju nego zapadne saveznike“, kaže nasuprot tomu Mahlkow. Iz ovoga razloga prijetnja Rusije za obustavom isporuke gasa ili nafte bila bi malo vjerodostojna.

Nekadašnji ruski predsjednik i potpredsjednik ruskog Nacionalnog savjeta sigurnosti Dmitri Medvedev, već je zaprijetio: „Srdačno dobrodošli u novi svijet, u kome će Evropljani uskoro plaćati već 2000 evra za 1000 kubnih metara gasa!“ Ostavio je otvorenim da li se odnosi na uvozne cijene ili cijene za konačnog potrošača, u svakom slučaju leže znatno iznad aktuelnih cijena.

Zaustavljanje Nord Stream „apsolutno razumljivo“

Sa pogledom na ekonomske posledice zaustavljanje gasovoda Nord Stream 2 u Istočnom moru od strane njemačke vlade je apsolutno razumljivo, kaže Mahlkow. „Time geopolitička pozicija Rusije neće biti dalje ojačana a to ne znači po sebi da se ruske isporuke gasa moraju smanjiti.“

Pozadina sankcija je priznanje Donjecka i Luhanska kao nezavisnih regiona od strane ruskog predsjenika Vladimira Putina – kao i njegovo slanje vojnika u istočnu Ukrajinu. Kaznene mjere koje je do sada uvela Velika Britanija, koje su upravljen protiv oligarha  i banaka, prema jednoj ekspertkinji za Rusiju nisu ni najmanje dovoljne.

U međuvremenu su se pridružile i dalje zemlje kao i EU i uvele slične sankcije: SAD, Japan, Australija i Kanada. One sve ciljaju na to da kazne poslovne ljude i donosioce odluka, koji sudjeluju u politici predsjednika Vladimira Putina, time što će im naprimjer zamrznuti novac. Pogođeni su i poslanici ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje „narodnih republika“.

Kaznene mjere EU trebaju još ove srijede stupiti na snagu. Prije redovne sjednice njemačkog kabineta razmatraju savezni kancelar Olaf Scholz i ministri nadležni za pitanja bezbjednosti situaciju u konfliktu između Rusije i Ukrajine. Scholz smatra mogućim da gasovod nikada neće biti u pogonu.

Neimpresioniran sankcijama Putin je u rekao srijedu, na dan branilaca otadžbine: „Međutim ja ponavljam: Interesi Rusije i sigurnost naših građana su za nas bezuslovni.“ Rusija je uvijek otvorena za direktan i otvoren dijalog u traženju diplomatskih rješenja.

spiegel.de