Bijela kuća planira minimalni porez za super bogate

Johannes Korge /AFP    
Autor/ica 5.4.2022. u 09:22

Bijela kuća planira minimalni porez za super bogate

„Oporezujte me, ako možete“: Osnivač Amazona Jeff Bezos na plakatu u SAD – Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

Na teško bogata domaćinstva u SAD mogao bi uskoro doći minimalni porez. Prema „Washington Post“ on treba iznositi najmanje 20 posto – i mogao bi naprimjer za Elona Muska postati izuzetno skup.

Piše: Johannes Korge /AFP – spiegel.de – 27.03.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Poreski sistem u SAD posjeduje niz rupa – koje stalno koriste prije svega ekstremno dobrostojeće osobe. Jedna studija američke vlade iz prošle jeseni pokazala je da je 400 milijarderskih domaćinstava između 2010. i 2018. u prosjeku plaćalo 8,2 posto poreza na svoja primanja – poreska stopa koja često leži znatno ispod mnogih američkih domaćinstava.

Sada očigledno treba da se uradi zaokret. Vlada predsjednika Joe Bidena će, prema medijskim izvještajima, u svome prijedlogu budžeta za 2023. predložiti minimalni porez za najbogatije građane SAD.

„Billionaire Minimum Income Tax“ bi zahtijevao od oko 700 američkih porodica sa imovinom većom od 100 miliona dolara da plate najmanje 20 posto na svoje ukupne prihode, izvjestio je „Washington Post“ i drugi američki mediji pozivajući se na jedan dokument iz Bijele kuće. „Ovaj minimalni porez bi osigurao da najbolje stojeći Amerikanci ne plaćaju više nižu poresku stopu nego učitelji i vatrogasci“, stoji u dokumetu koga Post citira.

Nove mjere, čije stupanje na snagu zahtijeva suglasnost kongresa, mogao bi u vremenskom periodu od deset godina donijeti nove prihode u visini do 360 milijardi dolara, stoji u dokumentu koji Post citira. Međutim saglasnost kongresa zbog ekstremno tijesnih većinskih odnosa ni u kom slučaju nije samorazumljiva.

Musk i milijarde

Osnivač „Tesle“ Elon Musk morao bi prema novim pravilima naprimjer platiti 50 milijardi dolara dodatnog poreza, a osnivač „Amazona“ Jeff Bezos oko 35 milijardi više, kako je izračunao gospodarski znanstvenik Gabriel Zucman.

Musk je između ostalog profitirao od pravila poslovanja sa akcijama. Pošto jedva da je plaćao porez Musk je sve više dolazio u konflikt sa političarima. Na twitteru je imao javne svađe sa demokratima Bernie Sandersom i Elisabeth Warren. Waren ga je nedavno nazvala „slobodnim strelcem“, preduzetnikom koji profitira na tuđi račun, jer su Muskova preduzeća, između ostalog, u prošlosti dobijala potporu od države.

Krajem 2021. šef „Tesle“ je najavio da će ove godine platiti oko jedanaest milijardi poreza. Ova suma se čini sa aspekta sada zamišljenog poreza za super bogate već prevaziđena.

spiegel.de

Johannes Korge /AFP    
Autor/ica 5.4.2022. u 09:22