Zašto psi naginju glavu u stranu kada im se obraćate

N.O/Klix.ba
Autor/ica 3.11.2021. u 14:30

Zašto psi naginju glavu u stranu kada im se obraćate

Foto: Earth.com

Istraživači sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti testirali su svoju teoriju da bi simpatično naginjanje glave psa moglo biti povezano s njihovom sposobnošću da obrađuju nazive objekata i prepoznaju nazive predmeta koje pominjete, posebno omiljenih igračaka.

Prema studiji objavljenoj u istraživačkom časopisu Animal Cognition, novo istraživanje sugeriše da “samo nekoliko pasa može naučiti nazive predmeta (igračaka) čak i nakon nekoliko izlaganja, dok većina (tipičnih) pasa ne.”

Pretpostavili su da je “naginjanje glave povezano s obradom smislenih ili relevantnih slušnih stimulansa” i da bi psi koji su mogli povezati ime riječi s predmetom, kao što je njihova omiljena igračka, češće naginjali glavu od pasa koji nisu mogli povezati riječ sa nečim.

U istraživanju je učestvovalo 40 pasa (rase Škotski ovčar), a tokom tri mjeseca, “ispitanici” su naučili imena dvije igračke.

Naučnici su pse koji su mogli brzo naučiti imena objekata nakon nekoliko pokazivanja označili kao pse “nadarene za riječi koje uče”, za razliku od “tipičnih” pasa.

Studija je pokazala da je hipoteza istraživača tačna. Nakon pokušaja da pse nauče imenima dvije igračke, istraživači su zaključili da su oni nadareni naginjali glavu u stopi od 43 posto, za razliku od tipičnih pasa, koji su naginjali glavu 2 posto vremena tokom ispitivanja.

Prema izvještaju, “razlika u ponašanju pasa mogla bi biti povezana sa slušanjem smislenih riječi i mogla bi biti znak povećane pažnje.” To također može ukazivati ​​na bolje sposobnosti pamćenja.

Iako se istraživanje čini obećavajućim, naučnici se slažu s potrebom da se studija proširi na druge rase.

klix.ba

N.O/Klix.ba
Autor/ica 3.11.2021. u 14:30