Uprkos oštrim kritikama: Japanski brodovi krenuli na Antarktik u lov na kitove

tačno.net
Autor/ica 1.12.2015. u 10:36

Uprkos oštrim kritikama: Japanski brodovi krenuli na Antarktik u lov na kitove

Japanski kitolovci su zaplovili prema Antarktiku u lov na kitove, čime je program lova nastavljen nakon godinu dana uprkos protivljenju brojnih zemalja svijeta.

Japan tvrdi da je cilj lova na kitove naučno istraživanje, a upravo je to jedan od izuzetaka zbog kojih je lov dozvoljen i to po međunarodnim pravilima.

Međunarodni sud pravde je 2014. godine presudio da lov na Antarktiku nije vršen u naučne svrhe te da se mora prekinuti. Aktivisti također tvrde da je program nehuman.

Japanci insistiraju da pokušavaju dokazati da je populacija kitova dovoljno velika te da to opravdava povratak lovu za komercijalne svrhe, ali da trenutno lovi kitove samo u naučne svrhe.

Prošle godine je Japan poštovao odluku suda i nije lovio kitove na Antarktiku, ali je manji lov izvršen na Pacifiku.

Japansko udruženje ribara je u ponedjeljak saopćili da će uvažiti odluku suda i ove godine uloviti 333 kita, trećinu od ukupnog broja koji je ranije planiran.

Nekoliko zemalja, među kojima je i Australija, koje su zatražile rješavanje slučaja na sudu, ponovo su ošto kritikovale nastavak lova.

“Ne radi se o naučnom istraživanju, nego o komercijalnom lovu. Međunarodni sud pravde ga je proglasio nelegalnim”, izjavio je Nathaniel Pelle, član Greenpacea u Australiji.

Uprkos protivljenju sa svih strana, brod Nisshin Maru težak 8.000 tona, kao i tri manja borda s harpunima, isplovili su iz luke u Shimonosekiju na jugozapadu Japana.

“Nema sretnijeg dana od ovoga”, rečeno je na ceremoniji na kojoj je posada ispraćena u lovu.

Lov na kitove će trajati od druge polovine decembra pa do marta naredne godine.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 1.12.2015. u 10:36