Španjolska: Kako je iberijski ris spašen od izumiranja?

tačno.net
Autor/ica 5.8.2015. u 09:36

Španjolska: Kako je iberijski ris spašen od izumiranja?

Intenzivni napori stručnjaka vratili su iberijskog risa u Španjolskoj s ruba izumiranja prije manje od deset godina, piše BBC u nedjelju.

U centru za uzgoj u Santa Eleni na jugu Španjolske znanstvenici na monitoru nadziru mladunče risa koji se lovu uči igrajući se sa zecom.

Maleni ris, veličine mačke, star je samo nekoliko tjedana, ali već kao odrastao usmjerava uši i diže dlaku po kojoj je ta vrsta prepoznatljiva.

Kada nauči ubijati plijen, bit će pušten u divljinu, po uzoru na brojne druge pripadnike svoje vrste uzgojene u Santa Eleni.

Prije samo deset godina, iberijski ris ili Lynx pardinus bio je na rubu izumiranja sa samo 90 registriranih primjeraka u regijama Andujar i Donana na jugu Španjolske.

No intenzivna kampanja proteklih godina dovela je do toga da 327 risova sada šeće južnim, središnjim i zapadnim dijelovima Španjolske, kao i nekim područjima Portugala.

Na dobrom smo putu da spasimo tu vrstu“, rekao je Miguel Simon, direktor programa zaštite risa.

Gubitak tog prirodnog blaga bio bi ravan gubitku džamije u Cordobi ili Alhambre u Granadi“, upozorio je.

Međunarodni savez za zaštitu prirode (IUCN) u lipnju je status risa poboljšao s “kritično ugroženog” na “ugroženi“. Ta organizacija navela je u obrazloženju da je oporavak tog sisavca “sjajan primjer da mjere zaštite doista djeluju“.

Oko 140 risova pušteno je u divljinu nakon programa zaštite koji je koristio tehnike njemačkih zaštitara prirode.

Uspjeh, međutim, nije jeftin. Između 2002. i 2018. na program će se utrošiti 69 milijuna eura, uglavnom iz europskih fondova. Veći dio tog novca otišao je trima centrima za uzgoj u Španjolskoj i Portugalu.

Ipak, nisu sve vijesti povezane s risom pozitivne. Prošle su godine automobili na španjolskim cestama usmrtili 22 risa.

croenergo.eu

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.8.2015. u 09:36