Šetnje tokom vrućih ljetnih dana nose veliki rizik po zdravlje pasa

N.O./Klix.ba
Autor/ica 29.7.2021. u 17:51

Izdvajamo

  • Istraživanje naglašava potrebu da svi vlasnici pasa, posebno oni sa psima ravnog lica, dobro razmisle o tome kako sigurno izvoditi svoje pse u šetnju tijekom toplijih mjeseci.

Povezani članci

Šetnje tokom vrućih ljetnih dana nose veliki rizik po zdravlje pasa

Foto: bil-jac-com

Šetnje na visokim temperaturama mogu značajno ugroziti zdravlje pasa, posebno pasmine ravnih lica poput buldoga, mopsa i francuskih buldoga, zbog čega se vlasnicima preporučuje dodatan oprez prilikom izvođenja pasa tokom ljeta.

Istraživanje iz programa VetCompass na Kraljevskom veterinarskom koledžu (RVC) u saradnji sa Univerzitetom Nottingham Trent iz Velike Britanije pokazuje da vježbanje po vrućem vremenu čini skoro tri četvrtine slučajeva bolesti povezanih s vrućinom (74 posto) kod pasa.

Više od svakog desetog slučaja (13 posto) aktivira vruće vrijeme, a pet posto rezultat je zatvaranja pasa u automobilu po visokim temperaturama.

Bolesti povezane s vrućinom javljaju se kada pas više ne može održavati sigurnu tjelesnu temperaturu, što može dovesti do oštećenja tkiva i organa, a u nekim slučajevima i smrti.

Bolest može zahvatiti bilo koju vrstu psa, ali određene pasmine i vrste pasa nose povećan rizik. Preko trećine vlasnika pasa ravnih lica izvijestilo je da je regulacija topline problem za njihovog ljubimca.

Istraživanje naglašava potrebu da svi vlasnici pasa, posebno oni sa psima ravnog lica, dobro razmisle o tome kako sigurno izvoditi svoje pse u šetnju tijekom toplijih mjeseci.

Dr. Dan O’Neill, predsjedavajući radne grupe koja je vršila istraživanje je rekao: “Vlasnici su godinama upozoravani na opasnosti ostavljanja pasa u automobilima, posebno po vrućem vremenu, ali najnovije istraživanje VetCompass-a na RVC-u pokazuje da nije samo jarko sunce i zadržavanje u vozilu koje može uzrokovati bolesti povezane s vrućinom”.

“Čimbenici kao što su prekomjerni napor i vlaga također igraju vrlo značajnu ulogu, nije potrebna velika količina vježbanja da biste imali potencijalno opasne posljedice kada je vruće ili vlažno vrijeme”, dodao je.

Također, u okviru istraživanja su prikupljene informacije i savjeti o tome kako održavati pse hladnima i kako uočiti i riješiti rane znakove pregrijavanja ukoliko se to dogodi.

Šta učiniti ako dođe do pregrijavanja?

Ako sumnjate da vaš pas pati od bolesti povezane s vrućinom, uvijek potražite veterinarski savjet što je prije moguće.

Rani znakovi toplotnog udara uključuju dahtanje, otežano disanje, umor, sporo kretanje u šetnji, manje želje za igranjem, slinjenje i povraćanje.

Čim primijetite ove znakove, umirite psa, unesite ga na hladno mjesto, dajte mu vode i odmah potražite savjet veterinara. Jaki toplotni udar može prouzrokovati više napada, potpuni gubitak svijesti, gubitak koordinacije, zbunjenost i povraćanje te proljev s krvlju. Ako se ne liječi, može se pokazati fatalnim.

Važno je osigurati da vaši psi nemaju prekomjernu tjelesnu težinu jer pretilost povećava rizik od oboljenja povezanih s vrućinom.

Klix.ba

N.O./Klix.ba
Autor/ica 29.7.2021. u 17:51