Regionalni protesti i globalna virtuelna podrška – Zatvorimo farme krzna u BiH

Maida Šabeta
Autor/ica 26.1.2018. u 11:35

Regionalni protesti i globalna virtuelna podrška – Zatvorimo farme krzna u BiH

28.1.2018. godine s početkom u 13 sati:
Sarajevo – Trg Bosne i Hercegovine
Tuzla – Merkator centar
Beograd – Ambasada Bosne i Hercegovine

29.1.2018. godine s početkom u 10 sati:
Zagreb – Ambasada Bosne i Hercegovine
#FurFreeBosnia – socijalne mreže, globalna podrška

Iako je zabrana uzgoja krznašica u BiH stupila na snagu 1. januara 2018. godine, Predstavnički dom PSBiH će na 56. sjednici, zakazanoj za 31. januar odlučiti da li će se postojeća zabrana poštovati ili prekršiti svi principi zakonitosti te produžiti rok zabrane za dodatnih 10 godina.

Tim povodom u BiH, Srbiji i Hrvatskoj održat će se protesti.

S početkom u 13 sati, 28. januara u Sarajevu, ispred Trga Bosne i Hercegovine okupit će se aktivisti Koalicije bez krzna BiH i pozvati sve one predstavnike vlasti, koji do sada nisu, da ipak odluče poštovati zakon i odbace Izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta, kojim se produžava rok zabrane do 2028. godine.

Hrvatski rapper i aktivist za prava životinja IFEEL dolazi podržati protest podrške BIH – zaustavimo uzgoj krznašica. IFEEL kroz muziku progovara u ime životinja koje ne mogu govoriti za sebe.

IFEEL je ujedno i World Animal Day celebrity ambassador.

Na Sarajevskom protestu predlagaču Izmjena i dopuna Zakona – Predragu Kožulu, obratit će se “Činči” pismom u ime svih činčila, čiji se sadržaj nalazi u prilogu.

U isto vrijeme okupit će se aktivisti Koalicije u Tuzli, ispred Mercator Centra, pružajući podršku protestu u Sarajevu. Kontakt osoba za medije bit će BiH modna dizajnerica Lejla Al-Kaduri, koja je ujedno i poznata po svojim aktivnostima i kolekcijama bez i protiv okrutnosti na životinjama.

U Beogradu će se istovremeno okupiti prijatelji Koalicije bez krzna BiH – aktivisti udruženja “Sloboda za životinje” ispred ambasade Bosne i Hercegovine, a u Zagrebu će se aktivisti udruge “Prijatelji životinja” okupiti ispred ambasade dan kasnije, u ponedjeljak, kada će predati i dopis BiH ambasadorici sa apelom na Parlamentarnu skupštinu BiH da odbaci sporni prijedlog zakona.

Dok regija protestuje, aktivisti širom svijeta pružaju virtuelnu podršku kroz hashtag #FurFreeBosnia.

Napominjemo još jednom da produženje roka zabrane uzgoja krznašica u BiH građanima ove zemlje donosi dolazak velikog broja farmi kuna iz Poljske, te samim tim i enormno zagađenje zraka, vode, uništenja lokalne poljoprivrede zbog učestalog bijega kuna, pad vrijednosti nekretnina i gubitak turističkog potencijala, a da pri tome neće niti jednog bosanca i hercegovca zaposliti.

Maida Šabeta
Autor/ica 26.1.2018. u 11:35