Prijatelji životinja upozoravaju na napuštanje pasa i mačaka zbog ljetovanja

HINA
Autor/ica 4.7.2019. u 11:47

Prijatelji životinja upozoravaju na napuštanje pasa i mačaka zbog ljetovanja

Foto: Srećko Niketić \ CROPIX

“OBITELJ na more, a pas na ulicu?!”, ljetna je kampanja koju su Prijatelji životinja predstavili, a kojom poručuju da briga za životinje ne traje samo dok je skrbnicima to prikladno, već stalno, uključujući i vrijeme godišnjih odmora i odlazaka na more.

Zato se ta kampanja, koja se održava 17. godinu zaredom, ove godine provodi pod geslom “Odgovornost kroz sva godišnja doba”, priopćila je udruga Prijatelji životinja.

Slavko Sobin je sa svojim udomljenim, mikročipiranim i kastriranim kujicama Bubom i Marom predstavio kampanju te poručio svima da su ljubimci odgovornost i dio obitelji.

Povodom izlaska jumbo plakata Sobin je izjavio da Bubu i Maru obožava, ne može zamisliti život bez njih i svjestan je da je to dugogodišnja odgovornost – prijateljstvo do kraja. Uz puno ljubavi i strpljenja, odgovornost se pokazuje udomljavanjem, mikročipiranjem i kastracijom, rekao je.

Kampanji su se pridružili i psi Lia i Jazo koji traže dom. Jazo je s nepunih godinu dana napušten i bačen preko ograde udruge Rina, a Linu je udruga Rina preuzela na skrb tijekom projekta kastracije pasa u romskim naseljima.

U udruzi Prijatelji životinja kažu kako skrbnici često nisu dovoljno svjesni da su psi i mačke živa bića o kojima je potrebno savjesno skrbiti te da iziskuju vrijeme, kao i financijske izdatke.

“Zaboravlja se i na razmnožavanje životinja, odnosno važnost kastracije, pa tako neželjeni potomci završe napušteni. Ovaj oblik zlostavljanja životinja događa se unatoč činjenici da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna”, poručili su iz te udruge.

Istaknuli su i kako gradovi i općine trebaju sustavno provoditi kontrolu mikročipiranja pasa i trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, te prema Zakonu o zaštiti životinja provoditi edukaciju građana.

Slavko Sobin i Prijatelji životinja apeliraju da se životinje ne kupuju, već pozivaju sve koji imaju uvjete za dugogodišnju skrb o životinjama da ih udome te tako spase i životinju koja čeka udomljenje i onu koju čeka to ispražnjeno mjesto u skloništu.

National Geographic Srbija

HINA
Autor/ica 4.7.2019. u 11:47