Ovo su četiri najdugovječnije pasmine pasa

Index Ljubimci
Autor/ica 20.10.2022. u 13:56

Ovo su četiri najdugovječnije pasmine pasa

Foto: Pixabay

Jack Russell terijeri najdugovječnija su pasmina s pedigreom koja u prosjeku živi 12 godina i osam mjeseci, a najkraći očekivani životni vijek imaju francuski buldozi, koji žive skoro tri puta kraće.

Izbor kućnog ljubimca uvijek je velik izazov, a u obzir treba uzeti mnogo faktora – hoće li pas živjeti u kući ili stanu, s djecom ili mirnijim umirovljenicima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga se trenira, koliko će dlake gubiti i u konačnici – koliko će uopće dugo živjeti?

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da je, nakon Jack Russell terijera, najdugovječnija pasmina jorkširski terijer koji živi 12 i pol godina.

Treća najdugovječnija pasmina je graničarski škotski ovčar ili border collie, koji u prosjeku živi 12 godina i jedan mjesec.

Četvrta najdugovječnija pasmina je engleski springer španijel s prosječnih 11 godina i 11 mjeseci života.

Najkraće žive psi sa spljoštenim licem

Istraživanje je provedeno na temelju baze podataka Royal Veterinary Collegea iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja sadrži podatke o više od 2 milijuna životinja. Od tog broja nasumično su odabrana 30.563 psa koja su umrla u razdoblju o 1. siječnja 2016. do 31. srpnja 2020. godine.

Pokazalo se da najkraći životni vijek imaju psi s kratkim, spljoštenim licem, poput buldoga i boksera.

Tako francuski buldog u prosjeku poživi samo 4 i pol godine.Osim francuskih i engleskih buldoga, čivave, haskiji i mopsovi imaju najveću šansu da će umrijeti prije negoli uopće dosegnu odraslu dob od dvije godine.

Na svijetu postoji više od 220 čistokrvnih pasmina i bezbroj mješanaca, a prosječan životni vijek im je 11 godina.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor/ica 20.10.2022. u 13:56