Ovih pet pasmina pasa ima najsnažniji ugriz

tačno.net
Autor/ica 3.6.2022. u 12:23

Ovih pet pasmina pasa ima najsnažniji ugriz

Foto: Pixabay

Snaga ugriza kod pasa varira od pasmine do pasmine, od jedinke do jedinke u okviru pasmine, kao i od okolnosti do okolnosti u kojima se životinja nalazi.

Silina ugriza je termin koji znanstvenici koriste za mjerenje količine pritiska koju pas vrši prilikom ugriza. Veličina glave i građa same vilice igraju veliku ulogu kada se mjeri pritisak stegnutih čeljusti. National Geographic je testirao brojne životinje, uključujući i vukove, kako bi odredio tko ima najjače čeljusti, a samim tim i najmoćniji ugriz.

Nije iznenađenje da su se vukovi našli na samom vrhu po silini ugriza koji pravi pritisak od 185.5 kg. Agresivan vuk u samoobrani ili obrani mladunaca može nanijeti ugriz nevjerojatne snage od 545.5 kg pritiska. Važno je znati da jačina ugriza ne ovisi ni o veličini ni o težini psa. Ovo je pet pasmina koje se ističu po svojim snažnim ugrizima.

Pit bull

Pit bull je postao sinonim za pasminu s jakim čeljustima koji, ako nisu pravilno trenirani i dresirani, mogu biti opasni. Opasnost od ugriza se povećava ako vlasnik pospješuje i odobrava agresivnost kod psa. Iako ovaj pas po testiranju National Geographica nema najjači ugriz, ipak se našao na samom vrhu popisa. Silina njegovog ugriza iznosi 106.8 kilograma.

Njemački ovčar

‍Iako je prvobitno uzgajan da drži ovce na okupu, s razlogom je postao jedan od najboljih radnih pasa u policiji i vojsci. Ovaj moćan i inteligentan pas ima silovit ugriz, praveći pritisak od 108.2 kilograma, što je za nijansu više od pit bulla.

Rotvajler

Rotvajler ima ogromnu glavu i veliku čeljust s ugrizom koji pravi pritisak od nevjerojatnog 149.1 kilograma. Njih prati i loša reputacija pa se nalaze i na listi najopasnijih pasmina. Naravno, uz pravilan odgoj mogu biti vrlo privrženi i odani kućni ljubimci.

Doberman

Doberman je vrlo energičan pas koji može biti vrlo agresivan ako nije pravilno dresiran. Mnogi smatraju da je upravo ovo pasmina s najjačim ugrizom siline 272.7 kilograma. Međutim, to je u velikoj mjeri neosnovano jer do sada službeno nisu zabilježeni ovakvi rezultati.

Mastif

‍Mnogi uzgajivači i ljubitelji mastifa tvrde da upravo ova pasmina ima najjači ugriz. Navodno mastif ima snagu ugriza od 250.9 kilograma. Ako su ove tvrdnje točne, mastif bi se našao na prvom mjestu po jačini ugriza.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 3.6.2022. u 12:23