Novo istraživanje: Mačke po tonu glasa mogu prepoznati vlasnika kad im se obraća

Index Ljubimci
Autor/ica 1.12.2022. u 09:49

Novo istraživanje: Mačke po tonu glasa mogu prepoznati vlasnika kad im se obraća

Foto šg

Mačke mogu prepoznati kada njihov vlasnik razgovara izravno s njima po tonu glasa, pokazalo je novo istraživanje provedeno na francuskom sveučilištu Paris Nanterre. Rezultati istraživanja pokazali su da pripitomljene mačke mijenjaju svoje ponašanje nakon što čuju glas svog vlasnika dok im se obraća, ali ne reagiraju kad čuju glas nepoznate osobe ili dok vlasnik razgovara s ljudima.

Znanstvenici su istraživali kako mačke reagiraju puštajući im snimke na kojima su se čule fraze koje su izgovorili i njihov vlasnik i nepoznata osoba. Zatim su ocijenili intenzitet reakcija mačaka na zvuk promatrajući ponašanje mačaka dok slušaju snimke.

Mace mogu razlikovati glasove ljudi?

Istražili su tri scenarija: usporedili su reakcije mačaka kad čuju glas svog vlasnika i glas nepoznate osobe, usporedili su reakcije mačaka na vlasnikov glas dok se njima izravno obraća i dok razgovara s ljudima i usporedili su reakcije mačaka na glas nepoznate osobe dok im se izravno obraća i dok razgovara s ljudima.

U prvom scenariju, utvrđeno je da se intenzitet promjene ponašanja 10 od 16 mačaka smanjio dok su slušale nepoznatu osobu kako ih doziva. Nasuprot tome, njihova se promjena u ponašanju značajno povećala nakon što su čule svog vlasnika kako to radi.

Tako su neke mačke okrenule uši prema zvučnicima, neke su se uzvrtjele po prostoriji, a nekima su se proširile zjenice. Promjena u ponašanju mačaka navela je znanstvenike na zaključak da one mogu razlikovati ljudske glasove.

Komunikacija važna za povezanost mačke i vlasnika?

U drugom scenariju, 10 mačaka, od kojih je osam bilo među onima koje su reagirale tijekom prvog scenarija, nisu reagirale na snimke na kojima vlasnik razgovara s ljudima. Međutim, ponovno su krenule značajno mijenjati ponašanje kada su čule čovjeka kako govori tonom glasa koji je obično upućen njima. Treći scenarij imao je jednak ishod poput drugoga.

Istraživači su zaključili da su razgovori s mačkama iznimno važni i za mačke i za ljude kako bi se povezali. Zbog malog uzorka mačaka ovo istraživanje ne može biti potpuno reprezentativno, ali istraživači sugeriraju da njihova otkrića donose novu dimenziju u odnose između mačaka i ljudi.

Index.hr

Index Ljubimci
Autor/ica 1.12.2022. u 09:49