Naučnici otkrili tajnu najjačih životinja na svetu

tačno.net
Autor/ica 20.3.2017. u 09:58

Naučnici otkrili tajnu najjačih životinja na svetu

foto: Profimedia

Tardigrade spadaju u najotpornija stvorenja na svetu: mogu da žive u najvećim dubinama i na Himalajima, pa čak da prežive ekstremne uslove u svemiru. Koja je njihova tehnika preživljavanja?

One su najjače životinje na svetu, sposobne da žive bilo gde od dna okeana do Himalaja. Kuvaće se na temperaturama od 150 stepeni Celzijusa ili smrzavati na niskim temperaturama, ali tardigrade poznati kao vodeni medvedi ili mahovinasto prase jednostavno neće umreti.

Godine 2007. švedski istraživač Ingerman Jonson poslao je nekoliko tardigrada u svemir pomoću FOTON-M3 svemirske letelice. Čak i kada su bili izloženi vakuumu i kosmičkim zracima, oni su preživeli, piše Independent.

Tardigrade su ovom prilikom učestvovale u desetodnevnom eksperimentu u svemiru, na spoljnoj strani Međunarodne svemirske stanice, gde bi čovek za nekoliko minuta umro usled manjka pritiska. Ipak, tardigrade su odlučile da se tu skrase, upražnjavaju seks i razmnožavaju se.

Nova otkrića su otkrili kako su tardigrade razvile svoje izvanredne tehnike preživljavanja.

„Veliko otkriće iz naše studije jeste što su tardigradi razvili jedinstvene gene koji im dopuštaju da prežive isušivanje“, kaže dr Tomas Butbaj sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

nationalgeographic.rs

tačno.net
Autor/ica 20.3.2017. u 09:58