Mislite li da znate sve o psima i mačkama?

tačno.net
Autor/ica 17.11.2015. u 10:32

Mislite li da znate sve o psima i mačkama?

foto: wikia

Uredila: Svjetlana Salahović

Psi i mačke su najčešći kućni ljubimci i najviše ih srećemo u svom okruženju. O njima znamo zaista mnogo. Uprkos tome što ih tako dobro poznajemo, ovi ljubimci naprosto ne prestaju da nas iznenađuju i uvek postoji nešto novo što o njima još možemo da otkrijemo.

Evo nekih manje poznatih i zanimljivih činjenica koje karakterišu pse i mačke:

Nos svakog psa i svake mačke ima jedinstvene sitne brazde, kao što svaki čovek ima drugačiji otisak prsta.

Mjaukanje mačka koristi isključivo za obraćanje ljudima i ovaj zvuk gotovo nikad ne ispušta u komunikaciji sa drugim mačkama.

maxresdefaultPsi imaju oko 100 različitih izraza lica, a većina njih odnosi se na položaj ušiju. Ovi izrazi lica iskazuju različite emocije, što je jako važno za međusobnu komunikaciju ovihkućnih ljubimaca. Zato su pitbulovi i buldozi, kojima se zbog odgoja seku uši, od strane drugih pasa neshvaćeni i zbog toga češće dolazi do sukoba sa njima.

Mačke imaju najbolji osećaj ravnoteže među svim životinjama. Kod pada sa veće visine, mačka će se iz bilo kog položaja okrenuti tako da se “dočeka na noge”. U takvim situacijama rep joj suži kao kormilo.

maxresdefault (1)Mačke mogu slušati pomicanjem i rotiranjem svakog uva posebno, a brkovi im služe kao detektor za pokrete i uz pomoć njih ovi kućni ljubimci još procenjuju da li je neki prostor dovoljno širok kako bi se kroz njega mogli provući.

Mačke se po završetku svakog obroka čiste, jer im njihov instinkt govori da se trebaju rešiti mirisa hrane kako ih ne bi napao neki drugi predator.

Pas prednjim i zadnjim nogama grebe po zemlji kako bi obeležio teritoriju i na taj način obaveštava druge pse da je on prošao putem koji je obeležio i upozorava ih da se na tom mestu mogu susresti sa njim.

Mozak mačke je sličniji ljudskom mozgu nego psećem. A pseća inteligencija je na nivou  dvogodišnjeg  ili trogodišnjeg deteta, što znači da pas može razumeti i do 250 reči, uključujući signale i pokrete ruku sa istim značenjem koje imaju reči.

Ako vas vaša mačka gleda u oči i polako trepće, moguće je da vam šalje poljubac. Takav pogled je inače znak mira koji mačke upućuju drugim mačkama. Kada je upućen čoveku, to je znak ljubavi.

Psi i vukovi jedine su životinje koje zevanjem pokazuju zadovoljstvo, a maženje sa psom dokazano snižava visok krvni pritisak.

Mačke vole da čuju svoje ime i da slušaju vaš glas. Stoga je poželjno da sa vašim kućnim ljubimcem što češće razgovarate.

Svet kućnih ljubimaca

tačno.net
Autor/ica 17.11.2015. u 10:32