Kanada službeno zabranila testiranje kozmetike na životinjama

Agencije
Autor/ica 4.7.2023. u 08:34

Izdvajamo

  • Osim što su nepotrebno okrutni, testovi na životinjama također su manje učinkoviti u usporedbi s novijim oblicima procjene poput računalnog modeliranja ili testova koji koriste ljudske stanice, kažu u Humane Society International.

Povezani članci

Kanada službeno zabranila testiranje kozmetike na životinjama

Foto: bg

Kanada je krenula u zabranu testiranja kozmetike na životinjama, pridruživši se brojnim europskim zemljama i američkim saveznim državama koje su već zabranile tu praksu.

Kako je Kanadska vlada objavila nacrt zakona C-47 mijenja Zakon o hrani i lijekovima kako bi zabranio testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama i prodaju proizvoda koji se oslanjaju na podatke testiranja na životinjama, navodi se u saopštenju za javnost.

U saopštenju se također navodi da se testiranje kozmetike na životinjama “rijetko provodi u Kanadi”.

Kanada će se tako pridružiti Europskoj uniji, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Koreji, koje su zabranile testiranje kozmetike na životinjama, navodi se u objavi.

Prema Humane Society International, ukupno 44 zemlje donijele su zakone koji zabranjuju testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama. Uz to, 10 država u SAD-u zabranilo je ovu praksu: New York, Virginia, Kalifornija, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois i Maryland.

“Zaštita životinja, sada i u budućnosti, nešto je na što pozivaju mnogi Kanađani i nešto što svi možemo slaviti. Ponosni smo što idemo naprijed s ovom mjerom i uvjeravamo Kanađane da su proizvodi koje kupuju bez okrutnosti. Nastavit ćemo surađivati sa stručnjacima i međunarodnim partnerima kako bismo istražili sigurne alternative bez okrutnosti kako više životinje ne bi patile i umirale zbog kozmetičkih testiranja”, rekao je kanadski ministar zdravstva Jean-Yves Duclos.

U saopštenju se dodaje da Health Canada također radi na identificiranju “učinkovitih alternativa testiranju na životinjama” izvan svijeta kozmetike.

Amandman koji zabranjuje kozmetička testiranja na životinjama jedan je od paketa amandmana uključenih u mjeru. Tekst prijedloga zakona propisuje da “Niko ne smije prodavati kozmetički proizvod ako ne može utvrditi sigurnost kozmetičkog proizvoda bez oslanjanja na podatke dobivene testom provedenim na životinji koji bi mogao prouzročiti bol, patnju ili povredu, fizičku ili psihičku, na životinji” i da “Niko ne smije provoditi test na životinji koji bi mogao prouzročiti bol, patnju ili povredu, fizičku ili psihičku, na životinji.”

Prijedlog zakona je prvi put pročitan u Donjem domu u aprilu i dobio je kraljevsku suglasnost 22. juna.

Kozmetička testiranja su uključivala “testove toksičnosti” u kojima su životinje fokusirane na konzumiranje ili udisanje određenih kemikalija, ili im se kemikalije nanose na kožu ili oči.

Osim što su nepotrebno okrutni, testovi na životinjama također su manje učinkoviti u usporedbi s novijim oblicima procjene poput računalnog modeliranja ili testova koji koriste ljudske stanice, kažu u Humane Society International.

(Agencije)

Agencije
Autor/ica 4.7.2023. u 08:34