Imate li mačku? Ako ih želite razumjeti, ovo trebate znati

tačno.net
Autor/ica 4.2.2023. u 11:15

Imate li mačku? Ako ih želite razumjeti, ovo trebate znati

Foto: Pixabay

Mnogi će se složiti da su mačke vrlo osebujni kućni ljubimci. Ipak, ako se prema njima odnosite ispravno, one brzo pokažu i svoju neodoljivu umiljatost. Kako biste što bolje razumjeli svog ljubimca, pročitajte neke zanimljiva objašnjenja stručnjaka o njihovom ponašanju.

Predenje

Iako većina misli da je predenje očiti znak da je mačka sretna i da se vjerojatno zabavlja, to nije uvijek slučaj. Mnogi stručnjaci smatraju da mačke predu kako bi izrazile različite emocije – radost, stres ili bilo kakve druge potrebe. Znanstvenici su uočili da mačke počnu presti na početku trudova zbog čega se predenje također smatra mehanizmom pomoću kojeg se mačke smiruju. Sljedeći put, prije nego što prebrzo donesete zaključke i pomislite da je vaša mačka radosna, možda vam pokušava reći da postoji problem, piše Handy Tricks, a prenosi N1.

Glasanje

Mačke su posebna bića koja posjeduju nevjerojatne vještine artikulacije zvuka.

Sposobne su voditi čitave razgovore s ljudima koristeći mijaukanje, a vi to možete protumačiti čitajući njihov govor tijela. Ako je mačka gladna, nastavit će mijaukati dok ne privuče pozornost i pronađe izvor hrane. Kada pak traži nježnost, mačka ima tendenciju proizvoditi rastegnuto i slatko mjaukanje, istovremeno pokušavajući trljati glavu o vaše tijelo.

S druge strane, ako mačka počne siktati, režati ili ispuštati glasne zvukove mijaukanja, najčešće izražava neku jaku negativnu emociju poput uznemirenosti.

Njuškanje

Mačke imaju mnoga pojačana osjetila, ali osobito je impresivan njihov njuh kojim procjenjuju svoje okruženje i paze na sve znakove opasnosti.

One također pamte i traže poznate mirise pa će vaša mačka vjerojatno pomirisati vaše lice i zapamtiti vaš miris te ga koristiti da vas prepozna u budućnosti. Zato većina mačaka može odmah prepoznati jesu li njihovi vlasnici bili u blizini neke druge mačke.

Mnoge mačke ne vole jake mirise i pokušat će ih izbjegavati što je više moguće, tako da to može utjecati na promjenu ponašanja vaše mačke.

Pokazivanje trbuha

Iako su mačke prilično neovisna bića koja jako cijene svoj osobni prostor, ako se nekoj sviđate, tražit će ljubav i pratiti vas posvuda. Osim toga, mačke koriste još jedan sjajan način da izraze “dobrodošlicu”, a to je ležanje na leđima i otkrivanje trbuha koji je njihovo najosjetljivije područje. Ako vas mačka vidi i ispruži svoj trbuh ispred vas, onda ste odabrani. To znači da se mačka osjeća potpuno sigurno u vašoj blizini i želi da joj trljate trbuščić.

Grebanje

Mačke apsolutno vole grebati sve na što naiđu. Iako to može biti neugodno za ljude oko njih, one se samo pokušavaju brinuti za sebe.

Mačke vole održavati svoje kandže oštrima grebanjem po različitim površinama. Ako imate problema s mačkom koja neprestano grebe vaš omiljeni kauč i razdire stvari, trebali biste razmisliti o igračkama za grebanje. Većina njih odabere nekoliko mjesta i označi ih kao svoja ispuštajući njihov miris kroz žlijezde na šapama.

Zato ćete često vidjeti mačku kako iznova i iznova češe isto mjesto.

Skrivanje

Mačke vole biti povučene i skrivati ​​se od ostatka svijeta. Ne vole glasne zvukove ni ljude pa će većinu vremena vaša mačka pokušati ostati sama kako bi imala savršeno okruženje za drijemanje. Osjećaju se svladano kada je oko njih velika gužva, pa se većina mačaka skriva u čudnim prostorima kada su pod stresom. Međutim, ako se vaša mačka redovito skriva, to može biti alarm da se razboljela. U tom slučaju trebali biste osobito obratiti pažnju ako prestane jesti i piti.

Ugriz

Ljudi misle da obično ako vas životinja ugrize, to znači da pokazuje agresiju i želi vas povrijediti. Ali mačke ne razmišljaju tako, dapače, često grizu svoje vlasnike kako bi izrazile svoju naklonost. Griženje ponekad može biti znak da se vaša mačka osjeća uznemireno ili uplašeno. Ako imate problema s ovakvim ponašanjem, istražite vježbe s kojima možete spriječiti mačku da vas ugrize.

Znakovi ljubavi

Osim već spomenutog trljanja glave o vaše tijelo i predenja oko vas, neke mačke će pokazivati da im je stalo tako što će dugo zuriti u vas i treptati.

Traženje pažnje

Mačke vole biti u središtu pažnje i biti šefovi bilo kojeg mjesta na kojem se nalaze. Međutim, ako priđete mački i počnete je maziti bez ikakvog upozorenja, velike su šanse da će vas zbog toga zamrziti. S druge strane, ako ona to želi, ići će u krajnost kako bi privukla vašu pozornost da će vam sjesti u krilo bez obzira što radili i koliko ste zaposleni. To je zato što mačke vole sve dobiti pod svojim uvjetima.

tačno.net
Autor/ica 4.2.2023. u 11:15