Četiri najčešća problema u ponašanju pasa i savjeti kako ih riješiti

Index.hr/ljubimci
Autor/ica 9.11.2022. u 12:47

Četiri najčešća problema u ponašanju pasa i savjeti kako ih riješiti

Foto: Ljubiša Ćorić

Neki se psi čine savršenim društvom od dana kada ih dovedete kući, nikada ne žvaču obuću, ne laju na poštara niti kradu hranu sa stola. Međutim, neki psi su neposlušni, grizu, stalno laju i uništavaju sve po kući.

Stručna obuka pasa i učenje poslušnosti mogu pomoći vašem psu da razvije manire, ali možete i sami pokušati s nekim trikovima koji će pomoći dresiranju vašeg ljubimca. Donosimo neke od najčešćih problema s ponašanjem pasa, njihove uzroke i kako ih riješiti.

“Moj pas laje na sve”

Lajanje je glavni oblik komunikacije psa sa svojim vlasnicima, ali pretjerano lajanje, koje može biti uzrokovano dosadom ili tjeskobom, može biti smetnja. Ovisno o uzroku, postoji više načina za smanjenje lajanja vašeg psa. Ignorirajte svog psa kada počne lajati bez ikakvog razloga, pogotovo ako u isto vrijeme traži vašu pozornost, jer će svaki oblik pažnje, pozitivan ili negativan, smatrati nagradom za lajanje.

Također, osigurajte mentalne i fizičke vježbe za svog ljubimca kako biste bili sigurni da ne laje iz dosade. Kako biste obuzdali neželjeno lajanje vašeg psa, naučite ga naredbi “tiho”. Kada laje i primijetite da se bliži kraj lajanja, naredite mu da se “utiša” i nagradite ga kad prestane.

“Moj pas skače na sve moje goste”

Mali pas koji skoči da vas pozdravi obično nije problem, ali veliki pas koji skače na ljude može biti vrlo opasan. Nažalost, svatko na ovo problematično ponašanje obično reagira odgurivanjem psa, ali on i to shvaća kao pažnju.

Naučite svog psa da ne skače. Posvetite mu pažnju u trenutku kada su sve četiri šape na tlu. Ako krene skakati, recite mu da sjedne. Kada vaš pas sjedne, obasipajte ga pažnjom i pohvalom. Ako ponovno ustane i počne skakati, pričekajte dok se ne smiri prije nego što ga pomazite.

“Moj pas grize dok se igramo”

Štene koje se igra može i ozlijediti vlasnika ako ga ugrize svojim zubima oštrim poput igle. Većina štenaca brzo nauči da nije dobro gristi i brzo prerastu tu fazu. Međutim, neki psi to ponašanje prenose kroz adolescenciju u odraslu dob.

Kada vaš pas postane previše hiperaktivan tijekom igre i pokušava vas gristi za šake i ruke, odmah prekinite igru. Ako skoči i pokuša vas ugristi, izađite iz sobe i maknite mu se iz vidokruga. Nemojte pokušavati odgurnuti psa jer će misliti da je to igra. Izbjegavajte i hrvanje ako vaš ljubimac postane previše uzbuđen dok se tako igrate.

“Moj pas stalno povlači povodac dok šećemo”

Povlačenje povodca uobičajeno je problematično ponašanje, ali može postati opasno ako pas nasrne na drugog psa ili osobu. Mnogi psi postanu frustrirani kada su povodcem spriječeni da dođu do predmeta koji ih zanima, a mnogi psi povlače povodac jer se njihov vlasnik jednostavno ne kreće brzo.

Kako biste riješili ovaj problem, prvo naučite svog psa kako da se usredotoči na vas. Naučite ga naredbi poput “gledaj me”, koja nagrađuje vašeg psa za uspostavljanje kontakta očima s vama. Unaprijedite ovu vještinu tako što ćete izaći negdje gdje ima mnogo stvari koje odvlače pažnju i pogledajte koliko se pas može fokusirati.

Uz dovoljno strpljenja i treninga vaš će pas sjediti i fokusirati se na vas dok kraj njega prolazi nepoznat pas ili osoba. Ako vaš pas inzistira na povlačenju uzice, promijenite pravac i odmah počnite hodati u suprotnom smjeru. Vaše će štene uskoro naučiti da povlačenjem samo ide unatrag.

Index.hr

Index.hr/ljubimci
Autor/ica 9.11.2022. u 12:47