Britanske klinike angažuju pse za otkrivanje malignih bolesti

tačno.net
Autor/ica 10.8.2015. u 09:59

Britanske klinike angažuju pse za otkrivanje malignih bolesti

Kada je u pitanju tumor prostate, psi to mogu da osete jer se usled ovog oboljenja pojavljuju čudni mirisi u urinu obolelog, rekao je jedan od lekara

Nakon brojnih ispitivanja, britanski doktori su došli do zaključka da u otkrivanju neizlečivih bolesti dosta doprinose psi. Pa tako, zlatni retriver po imenu Dejzi nalazi se u timu “krznenih stručnjaka” koji mirisom mogu da otkriju da li pacijent ima rak, tačnijerak prostate.
Dobrotvorna organizacija Medicinske detekcije pasa dobila je dozvolu od Milton univerzitetske bolnice da ubuduće koriste specijalno obučene pse za otkrivanjebolesti. Studija je pokazala da su psi sposobni da otkriju oboljenje u čak 93 odstoslučajeva.

“Kada je u pitanju tumor prostate, psi to mogu da osete jer se usled ovog oboljenja pojavljuju čudni mirisi u urinu obolelog” rekao je jedan od lekara.

Doktorka Kler Gost sama se uverila u sposobnosti tzv medicinskog psa kada je njen pas koji je bio treniran za prepoznavanje bolesti otkrio da je tokom 2009 godine patila od raka dojke.

“Počela je svakodnevno da mi gura glavu u grudi i da odbija da se vozi sa mnom. Ona je inače bila veoma miran i nežan pas. Na grudima sam imala modricu ali nisam smatrala da je bilo šta ozbiljno. Pregledom se ispostavilo da je tumor bio benigni ali sa tendencijom da postane maligni” rekla je doktorka koja se i sama zalaže za ovu novu tehniku otkrivanja.

 

newsweek.rs

tačno.net
Autor/ica 10.8.2015. u 09:59