BiH treba da bude i ostane prva, a ne zadnja

tačno.net
Autor/ica 4.4.2019. u 09:59

BiH treba da bude i ostane prva, a ne zadnja

Bosna i Hercegovina je 2009. godine bila među prvim zemljama svijeta koje su zabranile uzgoj životinja radi krzna. Tim povodom su mnoge zemlje Evrope navodile naš zakon kao pozitivan primjer i u periodu od 10 godina, mnoge države članice Evropske Unije su donijele sličnu zabranu. Međutim, BiH je odlučila da odstupi od svoje prvobitne pozicije i stane u red za ostalim zemljama, tako što je protuustavno, Parlamentarna skupština BiH, 40 dana nakon stupanja zabrane na snagu, odlučila da istu odgodi za dodatnih 10 godina.

Istovremeno, dok je proces odgode stupanja na snagu zabrane u BiH trajao, na Evropskom parlamentu se održavao događaj, odnosno izložbena konferencija “Make Fur History” kojoj su prisustvovali svi članovi Evropskog parlamenta, a 28 članova je potpisalo službeno i javno obećanje da će se zalagati za nacionalnu zabranu uzgoja životinja radi krzna u svojim državama.

Ovaj događaj je u petak, 5.4. u posjeti Parlamentarnoj skupštini BiH, s početkom u 10:00. 

Tom prilikom, pored domaćih govornika, obratit će se:

Marianne Thieme, zastupnica parlamenta Kraljevine Holandije i
Anja Hazekamp, zastupnica na Evropskom parlamentu.

Video poruke će se prikazati i od strane predstavnice EKO-BiH mreže, Nataše Crnković, predsjednice Centra za životnu sredinu, uzimajući u obzir da je EKO-BiH mreža 2017. godine poslala otvoreno pismo na oba doma PSBiH, a koje je u potpunosti ignorisano od strane istih.

Među gostima, zvanicama će biti prisutna delegaicija ambasade Kraljevine Holandije.

Izložbi će prisustvovati i mnogi eminentni ljudi, kao i poznate ličnosti, poput Darke Ostojića, Minke.

Prof.dr. Aleksandar Knežević će dati osvrt na jednu od najvažnijih tema današnjice, pogotovo kada su u pitanju zemlje u razvoju, poput naše – održivi razvoj.

tačno.net
Autor/ica 4.4.2019. u 09:59