Međunarodni dan zaštite životinja: Svakodnevno izumre od 50 do 150 vrsta, krivac je čovjek

tačno.net
Autor/ica 4.10.2013. u 07:33

Međunarodni dan zaštite životinja: Svakodnevno izumre od 50 do 150 vrsta, krivac je čovjek

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. oktobra s naglaskom na suživotu ljudi i životinja i ulozi životinja u prirodi.

Prvi je put taj dan obilježen 1931. godine tokom konvencije ekologa u Firenci, kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a godinama je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje.

Danas je to dan kada se prvenstveno nastoji ukazati na problematiku dobrobiti životinja i humani odnos prema njima, kao i na nužnost njihova očuvanja u prirodi.

Prema podacima različitih svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a brojne vrste nalaze se pred izumiranjem, za što je krivac ponajprije čovjek.

Najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi i tigrovi.

U svijetu je poznato oko 1,8 miliona životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Najveću prijetnju životinjama predstavlja izravno uništavanje njihovih staništa. Prirodna staništa pretvaraju se u građevinsko ili poljoprivredno zemljište, a izgradnja prometnica i ostalih prometnih putova dovodi do njihove fragmentacije. Veliku prijetnju predstavlja i unos stranih vrsta od kojih neke postaju invazivnima, prekomjerno iskorištavanje, intenzivna poljoprivreda i turizam, zagađenje voda, tla i zraka te krivolov.

Ugroženost vrsta procjenjuje se prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode (International Union for Conversation of Nature – IUCN) te im se daje pripadajuća kategorija ugroženosti.

Udruženja za zaštitu životinja globalno obilježavaju današnji dan kako bi povećala svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Ove godine, na dan 4. oktobar 2013., Udruženje za zaštitu životinja “Topla šapa” iz Velike Kladuše želi ostvariti veliki cilj – projekt “Bosna i Hercegovina ima srce za životinje” u obliku cijelog dana posvećenog Svjetskom danu životinja, uz raznovrstan sadržaj i regionalno medijsko pokroviteljstvo. Širi cilj ove akcije je uspostavljanje tradicije proslave ovog svjetskog dana ne samo u Velikoj Kladuši i Unsko-sanskom kantonu, već cijeloj državi, stoga je i u nazivu projekta obuhvaćena čitava naša zemlja, saopćeno je iz ovog udruženja.

Oslobođenje

tačno.net
Autor/ica 4.10.2013. u 07:33