10 održivih ideja kako transformirati gradove

tačno.net
Autor/ica 21.6.2013. u 09:41

10 održivih ideja kako transformirati gradove

Između 100 ideja za transformacije gradova iz kataloga Sustainia, usredotočili smo se na njih 10.

1. Vedra klima susjedstva

Grad Kopenhagen želi napraviti zelenu klimu vedrog susjedstva u gradskoj četvrti Østerbro. U klimakvartelu (klimatskom susjedstvu) koji se nalazi u Kopenhagenu, projektanti žele pripremiti grad za obilne kiše sa zelenim rješenjima na razini ulice. Poboljšanja će stvoriti bujne, zelene, urbane prostore dok će se voda iz proloma oblaka voditi na mjesta udaljena od zgrada gdje neće uzrokovati veliku štetu. Rješenja se razvijaju u suradnji sa lokalnim stanovništvom te javnim (ulice) i privatnim površinama (unutarnja dvorišta).

2. Dinamičko parkiranje

SF park je parking čije upravljanje se koristi zahtjevima i odgovarajućim cijenama kako bi olakšali parkiranje gradskog stanovništva u San Franciscu, uz smanjenje emisije zbog kruženja za parkirnim mjestom. Pod sloganom “kruži manje, živi dulje” sf park prikupljajući i distribuirajući pravovremene informacije o tome gdje ima slobodno parking mjesto, olakšava pronalazak parkinga u San Franciscu. Da bi se postigla prava razina dostupnosti parkirnih mjesta, sf park povremeno prilagođava mjerače i garažne cijene. Cilj je smanjiti dvostruko parkiranje i vrijeme koje vozač potroši dok traži parking.

3. Kolegijalni zajmovi

neighborgoods.net je društvena platforma za kolegijalne zajmove. Trebate li ljestve, tačke ili električnu bušilicu? možete ga posuditi kod svog susjeda. Imate bicikl, vreću za spavanje ili ruksak koji skupljaju prašinu u garaži? posudite ga i nađite nove prijatelje. Neighborgood je olakšica za transakcije sa rezervacijom, automatskim podsjetnikom, listom želja, upozorenja i privatnih poruka između susjeda. Neighborgood također prati članove koji su posudili imovinu. Susjedi mogu ocjenjivati jedni druge i označiti druge račune ukoliko nešto nije u redu.

4. Inteligentna ulična rasvjeta

Sumrak kombinira hardver, mali inteligentni modul koji uključuje senzore, wireless i prigušivač, koji može biti instaliran na bilo koji postojeći ulični prigušivač, i napredni softver koji kontrolira uličnu rasvjetu, prati korištenje električne energije i analizira podatke o prometu. Sustav detektira ispunjenost prostora ljudima kako bi kontrolirala intenzitet svjetla u prostoru. Svjetla su prigušena kada nema nikoga, no kada jedinica otkrije pješaka, biciklo ili automobil, okolna svjetla se odmah zasjaje punim kapacitetom.

5. Pravo vrijeme za putovanje

SideCar je aplikacija koja povezuje spremne vozače na cestama sa ljudima koji trebaju vožnju. Unaprijed ekranizirani vozači svoje su automobile stavili na raspolaganje putem SideCar telefonske aplikacije, kada se traži vožnja od nekoga u blizini. Ako vozač prihvati zahtjev, putnici se odvoze do svoje destinacije. U to vrijeme putnici podnose zahtjev SideCar aplikaciji, tedobiju predloženi prosjek “donacije” za svoje putovanje.

6. Grad s dnevnim svjetlom

Nova dizajnerska metoda optimizira distribuciju dnevnog svjetla u gradovima da bi revitalizirali zgrade i naselja uz istodobno smanjenje potrošnje energije. Dnevna svjetlost je vrijedan resurs za iskorištavanje u gradovima. Henning Larsen arhitekti i partneri su razvili metodu održivog urbanog planiranja koji sustavno analizira mape dnevnog svjetla u urbanim naseljima i zgradama, stavljajući na mjesta operativnu strategiju za održive obnove u stanovima i na gradskoj razini.

7. Niski rast ugljika u nastajanju gradova

Kolumbijski grad Monteria je sve više izložen klimatskim promjenama kao što su obilne kiše i rizik od poplava. Monteria zeleni grad 2019. je latinoamerička gradska inicijativa kojoj su ciljevi sadašnje i buduće emisije stakleničkih plinova,  prilagođavajući grad na klimatske promjene i poboljšavanju urbanog rasta. Plan obuhvaća 26 akcija na rješavanju 15 izazova kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova za 20% do 2019. godine.

8. Brzi gradski javni prijevoz

Mexico je grad projektne mobilnosti, metrobus linija 4 ima sve komponente uspješne autobusne brze linije (BRT) sustava: namjenske staze, ograđena stanica sa nivoima ulaza, izlaza i plaćanja, veliki autobusi sa više vrata, unaprijeđena zbirka cijena karata i uglađen izgled. Otvoren u travnju 2012. godine metrobus linija 4 prolazi kroz cijeli povijesni dio grada s produžetkom do međunarodne zračne luke. Linija 4 je pomno osmišljena kako bi očuvala kolonijalnu arhitekturu u povijesnom centru grada.

9. Rijeka- pomoćno sredstvo za hlađenje

Göteborg, Švedska koristi besplatno sredstvo hlađenja, rijeku Göta älv. Unaprijed ohlađena voda koristi se u velikim razmjerama okruga kao rashladni sustav. Koristeći kombinaciju vode iz rijeke za hlađenje i otpadne topline iz spaljenih biljaka za odvoz apsorpcijskih hladnjaka, Göteborg je značajno smanjio emisiju CO2 u usporedbi sa konvencionalnim metodama hlađenja. Korisnici su dobili prednost okoliša kao održivog sustava hlađenja po pristupačnoj cijeni.

10. Naknadna ugradnja grada

U samom srcu Londona razvoj kraljevog križa dostiže održivost dok ujedno štiti kulturnu baštinu. 66 jutara razvijenih na kraljevom križu stvara novi komad Londona: 50 novih zgrada, 2ooo novih domova, 20 novih ulica i 10 novih parkova i javnih prostora. Kulturnoj baštini tog područja dan je prioritet tijekom “zamjene” procesa. Ponovno korištenje baštinskih objekata i programa za stvaranje pristupačnih domova su na mjestu kako bi zaštitili društvenu i kulturnu raznolikost.

Napisao/la: Joe Peach thisbigcity

Uredila: M.G.

Ovaj članak izvorno je objavljen na web stranici održivi gradovi This Big City.

tačno.net
Autor/ica 21.6.2013. u 09:41